Archief aanbieden?

Behalve de archieven van de negen aangesloten gemeenten beheert het Regionaal Archief Alkmaar ook archieven van kerken, bedrijven, verenigingen en families. Zij bevatten informatie waaruit de lokale en regionale activiteiten op godsdienstig, economisch, politiek, maatschappelijk en cultureel gebied kunnen worden gereconstrueerd. In combinatie met de gemeentelijke archieven zorgen zij voor het behoud van het lokale en regionale verleden. Deze archieven werden verkregen van particulieren die het belang van een goede bewaring belangrijk vonden. In het archief bevinden zich veel verschillende particuliere archieven die ook in omvang erg verschillen.

Misschien iets voor het Archief?

Is het archief(stuk) van belang voor de lokale of regionale cultuurhistorie? Misschien weet u van het bestaan van een interessant archief dat verloren ligt op een zolder, kelder of in een garage, of misschien heeft u vanuit uw hoedanigheid als ambtenaar, bestuurs- of personeelslid of eigenaar van een bedrijf het beheer over een archief of een verzameling archiefstukken. Dan is het het overwegen waard om de door u beheerde archiefstukken voor bewaring bij het Regionaal Archief onder te brengen. Helaas kan niet elk archief worden opgenomen. In het acquisitieplan staan een aantal punten waaraan een archief(stuk) moet voldoen om opgenomen te worden:

  • Het materiaal is uniek;
  • kan met wat er is het handelen van de organisatie gereconstrueerd worden?;
  • het archief(stuk) is van belang voor de lokale of regionale cultuurhistorie;


Schenking of in bewaargeving?

U kunt uw archiefbestanden aan ons schenken of in bewaring geven. Als u uw archief bij het Regionaal Archief Alkmaar in bewaring geeft, blijft u de eigenaar. Bij een schenking wordt het Regionaal Archief Alkmaar de eigenaar van de stukken. Schenking is kosteloos, voor het bewaren van uw archief vragen we een klein bedrag. Het Regionaal Archief Alkmaar zorgt voor een heldere overeenkomst op papier.

Boeken en beeldmateriaal

Ook schenkingen aan de bibliotheek en de beeldcollectie zijn van harte welkom. De medewerkers van deze collecties informeren u graag over de mogelijkheden.

Digitaal materiaal

Ook digitale archieven zijn bij ons welkom. Of het nu gaat om materiaal op floppy, CD, DVD, USB-stich of harde schijf. Samen met u kunnen we naar de mogelijkheden kijken om dit materiaal over te nemen en duurzaam te bewaren. Lees hier meer over het overbrengen van digitaal materiaal.

Meer informatie

Neem gerust contact op met een van onze medewerkers in de studiezaal of bel met ons algemene nummer (072) 850 82 00. U wordt dan doorverbonden met een expert op het gebied van onze collecties beeld, archief of bibliotheek. Mailen kan ook naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.