Materiaal schenken?

Het Regionaal Archief Alkmaar verzamelt en beheert onder andere archieven, boeken en audio- of beeldmateriaal van kerken, bedrijven, verenigingen en families. Zij bevatten informatie waaruit de lokale en regionale activiteiten op maatschappelijk, cultureel, godsdienstig, economisch en politiek gebied kunnen worden gereconstrueerd. In combinatie met de gemeentelijke archieven zorgen deze collecties voor het behoud van het lokale en regionale verleden.

Misschien iets voor het Archief?

Heeft u archiefstukken, audio- of beeldmateriaal of boeken die van belang zijn voor de lokale of regionale cultuurhistorie? Misschien weet u van het bestaan van interessante stukken, zoals foto’s, tekeningen, brieven, verslagen of notulen, die verloren liggen op een zolder, kelder of in een garage. Of misschien heeft u als bestuurs- of personeelslid of als eigenaar van een bedrijf het beheer over een archief of een verzameling archiefstukken. Dan is het het overwegen waard om de stukken aan het Regionaal Archief over te dragen.

Ook digitale archieven, foto’s en publicaties zijn bij ons welkom. Of het nu gaat om materiaal op bijvoorbeeld floppy, cd, dvd, usb-stick of harde schijf. Samen met u kijken we naar de mogelijkheden om dit materiaal duurzaam te bewaren. Onze medewerkers informeren u graag hierover. Op de website kunt u alvast meer lezen over het overdragen van digitaal materiaal.

Voorwaarden

In het acquisitieplan van het Regionaal Archief Alkmaar staan een aantal punten waaraan een archief(stuk) moet voldoen om opgenomen te worden in onze collecties. De belangrijkste zijn:

  • Het materiaal is origineel en uniek;
  • het materiaal is van belang voor de lokale of regionale cultuurhistorie;
  • het materiaal heeft grotendeels betrekking op het werkgebied van het Regionaal Archief Alkmaar. De aangesloten gemeenten in het werkgebied zijn: Alkmaar, Bergen, Castricum, Den Helder, Dijk en Waard, Heiloo, Hollands Kroon, Schagen en Texel.


Schenking of bruikleen?

U kunt uw materiaal aan ons schenken of in bruikleen geven. In het geval van een schenking wordt het Regionaal Archief Alkmaar de eigenaar van de stukken; bij een bruikleen blijft u de eigenaar. Beide opties zijn kosteloos. Het Regionaal Archief Alkmaar zorgt voor een heldere overeenkomst op papier.

Verwerking

Nadat uw stukken zijn overgedragen, worden ze eerst geïnspecteerd. Papieren stukken worden gecontroleerd op schimmels of ongedierte en vervolgens duurzaam verpakt en opgeslagen in het depot. Digitale bestanden worden gecontroleerd op integriteit en naamgeving en klaargezet voor opname in het digitale e-depot. Daarna worden de stukken door onze collectiemedewerkers beschreven, gecontroleerd op privacy en openbaarheid en - waar het openbare stukken betreft die iedereen mag inzien - beschikbaar gemaakt voor inzage in de studiezaal. Scans, digitale beelden en publicaties die online gepubliceerd mogen worden van u als schenker of bruikleengever, worden toegankelijk via onze website.

Meer informatie

Neem gerust contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel met ons algemene nummer (072) 850 82 00. Geef daarbij aan wat voor stukken u heeft, waar de stukken over gaan, wat de herkomst is (als u dit weet) en wat ongeveer de totale omvang is. U krijgt dan zo snel mogelijk een reactie van een expert op het gebied van onze collecties beeld, archief of bibliotheek.