Inloggen

Sluiten

Vrienden van het archief

Vriendenuitje 2015Ter stimulering en ondersteuning van de activiteiten van het Regionaal Archief Alkmaar is op 14 mei 1987 een vriendenstichting opgericht: de Stichting Vrienden van het Archief van Alkmaar en Omgeving. De Stichting Vrienden wil het RAA helpen om zijn collectie verantwoord en met beleid uit te breiden met die stukken die onmisbaar zijn voor het historisch ‘geheugen’ van zijn werkgebied en voor de dienstverlening van het RAA.

 

Dankzij de Vrienden

In de afgelopen jaren heeft het Archief dankzij de steun van de Vrienden verschillende objecten kunnen aankopen, die een waardevolle aanvulling vormen op de collecties. Voorbeelden hiervan zijn o.a. uitgaven van de Alkmaarse drukker Jacob de Meester en tekeningen van Hendrik Tavenier, Cornelis Pronk en Jacobus Andreas Crescent.

Behalve bij de uitbreiding van de collectie hebben de Vrienden van het Archief ook bijgedragen aan de bevordering van kennis over het werk en de collectie van het RAA. Dit door financiële ondersteuning bij de totstandkoming van het fotoboek 'Helder Den Helder' en de expositie '101 ogenblikken' over de Alkmaarse fotograaf Theo Van Houts.

 

Vriend worden?

Voor € 10 per jaar bent u al Vriend van het Archief. U krijgt hiervoor:

  • Uitnodiging voor jaarlijkse excursie;
  • Uitnodigingen voor/voorrang bij exclusieve lezingen en openingen;
  • Kortingen op producten en/of diensten van het Archief;
  • Halfjaarlijkse nieuwsbrief 'Archivaria'
  • onze eeuwige dank.

Aanmelden kan door een e-mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met vermelding van uw naam en adres. U kunt ook bellen met (072) 850 82 10. Als u meer dan € 10,- per jaar per jaar wilt overmaken dan is dat natuurlijk geen probleem.

NB: De Stichting heeft een culturele ANBI-status*. Dit houdt in dat voor Vrienden/donateurs een extra giftenaftrek mogelijk is.

 

Overzicht activiteiten

Excursie

De jaarlijkse excursie van de Vrienden vond in 2016 plaats op vrijdag 10 juni. De bestemming was Schagen. Bekijk hier de foto's van het uitje.

Speciale lezing

In de zomer van 2016 was in het Stedelijk Museum Alkmaar de tentoonstelling Picasso in Holland te zien. Omdat het Regionaal Archief had meegewerkt aan de tot standkoming ervan kregen Vrienden op vrijdagmiddag 19 augustus niet alleen de gelegenheid de tentoonstelling gratis te bezoeken, maar daaraan voorafgaand ook een lezing bij te wonen van Gerrit Valk, historicus en medesamensteller van de tentoonstelling. 

Nieuwsbrief Archivaria

Twee keer per jaar verschijnt de nieuwsbrief 'Archivaria' met mededelingen, nieuws en achtergronden uit het Regionaal Archief. Een digitaal exemplaar verschijnt op de website, papieren versies kunnen per post worden toegezonden. 

 

Contactgegevens

Regionaal Archief Alkmaar

Contactpersoon: Miep Huisman

Postbus 9232, 1800 GE Alkmaar

Telefoonnummer: (072) 850 82 00

E-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Rekeningnummer: NL 53 INGB 0000 89 99 05

KvK-nummer: 41239912

 

Bestuur Stichting Vrienden van het Archief

Voorzitter: Joost Cox

Secretaris: Fred Timmer

Penningmeester: Simon Zuurbier

Algemeen lid: Maarten Noot

De Stichting Vrienden werkt uitsluitend met vrijwilligers. Het bestuur van de Stichting Vrienden van het RAA ontvangt geen beloning of enige vergoeding voor haar werkzaamheden.

 

* ANBI

De Stichting Vrienden van het Archief is sinds 1 januari 2009 door de Belastingdienst aangemerkt als 'Algemeen Nut Beogende Instelling' (ANBI). Vanaf 1 januari 2012 is het ook aangemerkt als 'culturele ANBI'. Giften aan de stichting zijn (gedeeltelijk) hierdoor aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Op deze pagina zijn gegevens gepubliceerd, die de overheid verplicht stelt voor ANBI's. 

Naam: Stichting Vrienden van het Archief van Alkmaar en Omgeving

RSIN-/Fiscaalnummer: 816787761

Begindatum ANBI: 1-1-2009

Begindatum Culturele ANBI: 1-1-2012

Doelstelling van de Stichting: Stimulering en ondersteuning van de activiteiten van het Regionaal Archief Alkmaar. Hoe dit wordt bewerkstelligd leest u in het beleidsplan van de Stichting over de jaren 2016-2020.

Financiën

De financiële verantwoording van de Stichting vindt u in de jaarrekeningen