Vrienden van het archief

Ter stimulering en ondersteuning van de activiteiten van het Regionaal Archief Alkmaar (RAA) is op 14 mei 1987 een vriendenstichting opgericht: de Stichting Vrienden van het Archief van Alkmaar en Omgeving. De Stichting Vrienden wil het RAA helpen om de collectie verantwoord en met beleid uit te breiden met stukken die onmisbaar zijn voor het historisch ‘geheugen’ van het werkgebied en de dienstverlening van het RAA. Daarnaast zijn de vrienden 'ambassadeurs' van het Archief. 

Vriend worden?

Voor € 10 per jaar bent u al 'Vriend van het Archief'. U krijgt hiervoor:

  • uitnodigingen voor/voorrang bij exclusieve lezingen en openingen;
  • kortingen op producten en/of diensten van het Archief;
  • onze eeuwige dank.

Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., met vermelding van uw naam, adres en het mailadres dat we mogen registreren voor berichtgeving rond uw Vriendschap. U kunt ook bellen met (072) 850 82 10. Als u meer dan € 10,- per jaar per jaar wilt overmaken dan is dat natuurlijk mogelijk.

NB: De Stichting heeft een culturele ANBI-status*. Dit houdt in dat voor Vrienden/donateurs een extra giftenaftrek mogelijk is.

Vriendenuitje naar de voormalige Ringersfabriek

Excursies en acties

Voor de Vrienden van het Archief worden regelmatig excursies georganiseerd die verband houden met het werk of werkgebied van het Regionaal Archief. Zo zijn de Vrienden in 2019 op bezoek geweest naar het Museumkwartier in Heiloo, waar zij onder andere een lezing bijwoonden en een film bekeken over het stroomgebied van het venriviertje De Die. In hetzelfde jaar bezochten de Vrienden Callantsoog, waar zij een lezing kregen over het nooddorp Hollywood dat tijdens de Tweede Wereldoorlog voor geëvacueerde dorpsbewoners werd gebouwd. Ze bezochten ook Museumboerderij Tante Jaantje en de Hervormde Kerk. Eerder vonden er excursies plaats naar o.a. de atoombunker van Schagen, het leegstaande Ringersgebouw te Alkmaar en het Stedelijk Museum Alkmaar.

Naast de excursies worden er verschillende acties voor de Vrienden georganiseerd. Zo ontvingen zij begin 2021 gratis het boek 'De Familie Drukker en de tragiek van Joods Alkmaar', geschreven door Jan van Baar. Ook krijgen de Vrienden korting op publicaties waaraan de Stichting Vrienden van het Archief bijdraagt, zoals het boek 'Hollywood: herinneringen aan het houten nooddorp bij Callantsoog tijdens en na de Tweede Wereldoorlog' door Co Bakker, Lammie de Ruiter en Peter Zethoven (2019).

Nieuwsbrief Archivaria

Twee keer per jaar verschijnt de nieuwsbrief 'Archivaria' (pdf) met mededelingen, nieuws en achtergronden uit het Regionaal Archief. Een digitaal exemplaar verschijnt op de website, papieren versies kunnen per post worden toegezonden.

In de afgelopen jaren heeft het Archief dankzij de steun van de Vrienden verschillende objecten kunnen aankopen, die een waardevolle aanvulling vormen op de collecties. Voorbeelden hiervan zijn uitgaven van de Alkmaarse drukker Jacob de Meester en tekeningen van Hendrik Tavenier, Cornelis Pronk en Jacobus Andreas Crescent.

De Vrienden van het Archief hebben ook bijgedragen aan de bevordering van kennis over het werk en de collectie van het RAA. Dit door financiële ondersteuning bij de totstandkoming van projecten als het boek 'De familie Drukker en de tragiek van joods Alkmaar', de 'Historische Atlas van Alkmaar', het fotoboek 'Helder Den Helder' en de expositie '101 ogenblikken' over de Alkmaarse fotograaf Theo Van Houts.

Contactgegevens

Regionaal Archief Alkmaar
Contactpersoon: Miep Klijn-Huisman
Bergerweg 1, 1815 AC Alkmaar
Telefoonnummer: (072) 850 82 00
E-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Rekeningnummer: NL 53 INGB 0000 89 99 05
KvK-nummer: 41239912

Bestuur Stichting Vrienden van het Archief

Voorzitter: Gerrit Valk
Secretaris: Fred Timmer
Penningmeester: positie te vervullen
Algemeen lid: Maarten Noot

De Stichting Vrienden werkt uitsluitend met vrijwilligers. Het bestuur van de Stichting Vrienden van het Archief ontvangt geen beloning of enige vergoeding voor haar werkzaamheden.

Doelstelling van de Stichting

Stimulering en ondersteuning van de activiteiten van het Regionaal Archief Alkmaar. Hoe dit wordt bewerkstelligd leest u in het beleidsplan (pdf, 308 kB) van de stichting over de jaren 2016-2020.

Financiën

De financiële verantwoording van de Stichting vindt u in de jaarrekeningen (pdf, 112 kB). 

*ANBI

De Stichting Vrienden van het Archief is sinds 1 januari 2009 door de Belastingdienst aangemerkt als 'Algemeen Nut Beogende Instelling' (ANBI). Vanaf 1 januari 2012 is het ook aangemerkt als 'culturele ANBI'. Giften aan de stichting zijn (gedeeltelijk) hierdoor aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Op deze pagina zijn gegevens gepubliceerd, die de overheid verplicht stelt voor ANBI's. 

Naam: Stichting Vrienden van het Archief van Alkmaar en Omgeving
RSIN-/Fiscaalnummer: 816787761
Begindatum ANBI: 1-1-2009
Begindatum Culturele ANBI: 1-1-2012

 

 

test