Vrienden van het archief

Ter stimulering en ondersteuning van de activiteiten van het Regionaal Archief Alkmaar (RAA) is op 14 mei 1987 een vriendenstichting opgericht: de Stichting Vrienden van het Archief van Alkmaar en Omgeving. De Stichting Vrienden wil het RAA helpen om zijn collectie verantwoord en met beleid uit te breiden met die stukken die onmisbaar zijn voor het historisch ‘geheugen’ van zijn werkgebied en voor de dienstverlening van het RAA.

Dankzij de Vrienden

In de afgelopen jaren heeft het Archief dankzij de steun van de Vrienden verschillende objecten kunnen aankopen, die een waardevolle aanvulling vormen op de collecties. Voorbeelden hiervan zijn o.a. uitgaven van de Alkmaarse drukker Jacob de Meester en tekeningen van Hendrik Tavenier, Cornelis Pronk en Jacobus Andreas Crescent.

Behalve bij de uitbreiding van de collectie hebben de Vrienden van het Archief ook bijgedragen aan de bevordering van kennis over het werk en de collectie van het RAA. Dit door financiële ondersteuning bij de totstandkoming van het fotoboek 'Helder Den Helder' en de expositie '101 ogenblikken' over de Alkmaarse fotograaf Theo Van Houts.

Vriend worden?

Voor € 10 per jaar bent u al 'Vriend van het Archief'. U krijgt hiervoor:

  • uitnodigingen voor/voorrang bij exclusieve lezingen en openingen;
  • kortingen op producten en/of diensten van het Archief;
  • halfjaarlijkse nieuwsbrief 'Archivaria';
  • onze eeuwige dank.

Aanmelden kan door een e-mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met vermelding van uw naam en adres. U kunt ook bellen met (072) 850 82 10. Als u meer dan € 10,- per jaar per jaar wilt overmaken dan is dat natuurlijk geen probleem.

NB: De Stichting heeft een culturele ANBI-status*. Dit houdt in dat voor Vrienden/donateurs een extra giftenaftrek mogelijk is.

Overzicht activiteiten

Speciale lezing

In de zomer van 2016 was in het Stedelijk Museum Alkmaar de tentoonstelling 'Picasso in Holland' te zien. Omdat het Regionaal Archief had meegewerkt aan de totstandkoming ervan kregen Vrienden op vrijdagmiddag 19 augustus niet alleen de gelegenheid de tentoonstelling gratis te bezoeken, maar daaraan voorafgaand ook een lezing bij te wonen van Gerrit Valk, historicus en mede-samensteller van de tentoonstelling. 

Nieuwsbrief Archivaria
Twee keer per jaar verschijnt de 'nieuwsbrief 'Archivaria' (pdf) met mededelingen, nieuws en achtergronden uit het Regionaal Archief. Een digitaal exemplaar verschijnt op de website, papieren versies kunnen per post worden toegezonden. 

Contactgegevens

Regionaal Archief Alkmaar
Contactpersoon: Miep Huisman
Bergerweg 1, 1815 AC Alkmaar
Telefoonnummer: (072) 850 82 00
E-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Rekeningnummer: NL 53 INGB 0000 89 99 05
KvK-nummer: 41239912

Bestuur Stichting Vrienden van het Archief

Voorzitter: Joost Cox
Secretaris: Fred Timmer
Penningmeester: Simon Zuurbier
Algemeen lid: Maarten Noot

De Stichting Vrienden werkt uitsluitend met vrijwilligers. Het bestuur van de Stichting Vrienden van het Archief ontvangt geen beloning of enige vergoeding voor haar werkzaamheden.

* ANBI

De Stichting Vrienden van het Archief is sinds 1 januari 2009 door de Belastingdienst aangemerkt als 'Algemeen Nut Beogende Instelling' (ANBI). Vanaf 1 januari 2012 is het ook aangemerkt als 'culturele ANBI'. Giften aan de stichting zijn (gedeeltelijk) hierdoor aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Op deze pagina zijn gegevens gepubliceerd, die de overheid verplicht stelt voor ANBI's. 

Naam: Stichting Vrienden van het Archief van Alkmaar en Omgeving
RSIN-/Fiscaalnummer: 816787761
Begindatum ANBI: 1-1-2009
Begindatum Culturele ANBI: 1-1-2012

Doelstelling van de Stichting

Stimulering en ondersteuning van de activiteiten van het Regionaal Archief Alkmaar. Hoe dit wordt bewerkstelligd leest u in het beleidsplan (pdf) van de stichting over de jaren 2016-2020.

Financiën

De financiële verantwoording van de Stichting vindt u in de jaarrekeningen (pdf). 

 

 

 

test