Blik op het Verleden | Het Archief blogt

Bij Max’ jazzboerderij maakte de toon de muziek en deed de tekst je lachen

21 juli 2021

In 1969 verscheen prinses Beatrix voor het eerst in Den Oever. Ze kwam er geen garnalen eten en ook niet de Afsluitdijk bekijken. Prinses Beatrix kwam incognito het boerderijmuseum van Annetje van Verseveld en Max Teeuwisse bezoeken, een van de eerste culturele centra van Nederland. In de boerderij vonden concerten, tentoonstellingen en andere culturele activiteiten plaats en er kon vrijblijvend een biertje gedronken worden. De prinses was niet de enige beroemdheid die de boerderij in het Noord-Hollandse dorp bezocht, na haar zouden vele bekende personen van over de hele wereld volgen. Zij kwamen echter niet zoals Beatrix voor een tentoonstelling, maar voor een jazzshow.

Eten wat de pot schaft: de Alkmaarse Centrale Keuken 1917-1919

06 juli 2021

Schaarste van landbouw- en veeteeltproducten was er bijna niet in de eerste jaren van de Eerste Wereldoorlog in ons land. Er werd zelfs op grote schaal naar Duitsland geëxporteerd. Maar in 1916 sloeg voedsel- en brandstofschaarste ook hier toe en zag de regering in augustus zich genoodzaakt de Distributiewet in te voeren. Eerste levensbehoeften gingen ‘op de bon’ en overal in het land, dus ook in Alkmaar, kwam een Gemeentelijk Distributiebedrijf.

De sloop van de Dominicuskerk

01 juli 2021

Waar nu het lege pand van de Primark is te vinden, stond tot 1985 een grote neogotische kruisbasiliek. Veel Alkmaarders zullen nog herinneringen hebben aan de kerk en aan de sloop ervan in 1985. De Dominicuskerk werd gebouwd in de jaren 1863-1866 door de bekende architect P.J.H. Cuypers, die ook het Rijksmuseum en het Amsterdamse Centraal Station ontwierp.