Blik op het Verleden | Het Archief blogt

De voordrachtskunstenaar Kees Stet

30 mei 2023

Kees Stet - wiens echte naam Pieter Kroon was - werd op 9 juni 1900 aan de Middenweg te Heerhugowaard geboren. Hij was het vierde kind van de landbouwer/veehouder Jacob Kroon en Antje Stuy. In 1905 verhuisde de familie naar een boerderij in de Egmondermeer in de gemeente Heiloo. Vier jaar later volgde een verhuizing naar Winkel. Daar aan de voet van de Westfriese Omringdijk bracht Kees Stet zijn jeugd door. Zijn vader was er kastelein. Hij combineerde dit beroep met een baan als conducteur op de stoomtram Wognum-Schagen.

Schandaal aan de Alkmaarse kostschool voor jonge juffers

22 mei 2023

Begin 1821 werd in Alkmaar druk geroddeld over de lerares van de exclusieve Franse meisjesschool in de stad, juffrouw Hoffmann. Volgens een brief gericht aan de minister van Justitie was zij in de nacht van 18 op 19 januari bevallen van een zoon. De baby was ‘verdonkert’ en niet aangegeven. Als vader werd in de ongetekende en in een verdraaid handschrift gepende brief niemand minder dan de bekende en invloedrijke Alkmaarder Gijsbert Fontein Verschuir genoemd.

Het verloren leven van Zwarte Jaap

15 mei 2023

Hij zal het zich niet gerealiseerd hebben, en het zal voor hemzelf ook niet veel uitgemaakt hebben, maar eigenlijk was Zwarte Jaap 85 jaar te laat geboren. Of beter gezegd: 85 jaar te laat gestorven… Nu is hij in de vergetelheid geraakt, maar hij had anders een goede kans gehad om wereldberoemd te worden.