Blik op het Verleden | Het Archief blogt

Een wildgroei aan sinten

24 november 2021

Ze weet het nog goed. Het was ergens midden jaren zestig en er was nog niet zo lang een tv in huis. Op die tv volgde ze de intocht van de sint nauwgezet. En terwijl op het beeldscherm de goedheiligman van zijn stoomboot stapte, zag ze door het raam, buiten op straat, Sinterklaas óók voorbijkomen! De moeder van onze collega Marja had iets uit te leggen. De sinterklaas op straat was natuurlijk een hulpsint, want de echte sint kon niet overal tegelijk zijn. Marja was niet het enige Alkmaarse kind dat in verwarring werd gebracht doordat ze meerdere sinten tegelijk zag. En Marja's moeder niet de enige ouder die het even benauwd had.

Laatste winkel in Grootschermer dicht

18 november 2021

Een halve eeuw geleden kon je in eigen dorp vaak nog prima terecht voor de dagelijkse boodschappen. Dat is nu bijna overal voorbij, aanstaande zaterdag ook in Grootschermer. Dan sluit daar de Dagwinkel. De geschiedenis van dit bedrijf start begin vorige eeuw met Teetje Kreb (1860-1937).

Burgemeester Wytema en het wereldnieuws

15 november 2021

Nieuws aan de buitengevel is van alle tijden. De oude Romeinen spijkerden al vanaf 59 v.Chr. hun belangrijkste staatsnieuws aan de buitenmuren op plekken waar veel mensen kwamen, zoals het nu beroemde Forum Romanum. In wat nu Nederland is, duurde het iets langer voordat de meeste mensen goed konden lezen, en luisterde men vooral naar het nieuws via stadsomroepers - of naar medeburgers die het nieuws op de muur lazen. In de zeventiende en achttiende eeuw kon men in Nederland steeds beter lezen, en dit is ook de periode waarin de eerste kranten ontstaan.