Blik op het Verleden | Het Archief blogt

Rioolwaterzuivering in Heiloo

16 mei 2022

In 1938 kreeg Heiloo een rioolwaterzuivering. Het verhaal van deze installatie begint echter al zeven jaar eerder in 1931. In maart van dat jaar besprak de gemeenteraad het groeiende probleem van de afvoer van de menselijke behoefte, ‘men weet niet waar men met de rommel heen moet’. Burgemeester Nicolaas van Foreest zegde een onderzoek toe.

Een patatje Blauw

09 mei 2022

Limburgse militairen brachten zuidelijke frieten naar Alkmaar

Vóór de Tweede Wereldoorlog was patates frites nog een onbekend verschijnsel in noordelijke streken. De patatkraam was aanvankelijk een kermisattractie die zich vanuit het zuiden geleidelijk over Nederland verspreidde. Alkmaar kwam tijdens de mobilisatie al in aanraking met het fenomeen van reepjes in olie gebakken aardappel.

“Zoo zijn onze manieren”, katholiek Alkmaar eind jaren veertig

09 mei 2022

In de jaren na de Tweede Wereldoorlog werd er in Nederland hard gewerkt aan de wederopbouw van het land. Niet alleen moesten er huizen en fabrieken gebouwd en herbouwd worden, maar er moest volgens velen ook hard gewerkt worden om het moreel verval te bestrijden. Door het stijgende gebrek aan voedsel en brandstof in de oorlog, was men vaak aangewezen op stelen om te overleven. Scholen waren gesloten en kinderen namen deel aan de strooptochten op zoek naar hout en eten. En toen het land eenmaal was bevrijd, gaf een groot deel van de bevolking zich over aan het feesten met de bevrijders.