Blik op het Verleden | Het Archief blogt

Hekserij in Alkmaar en omgeving

18 september 2023

Afgelopen juni verscheen er een pamflet waarin onder meer door de bekende schrijfster Susan Smit werd gepleit voor een Nationaal Heksenmonument. Ook internationaal zijn er bewegingen die de slachtoffers van de heksenjachten hun stem terug willen geven. Eeuwenlang zijn er tienduizenden mensen, voornamelijk vrouwen, veroordeeld, gemarteld en geëxecuteerd. Het pamflet wijst erop dat dit nog steeds diepe impact heeft op hoe vrouwen worden gezien en zichzelf zien.

Spoor 67: De NS presenteert zich in Alkmaar

04 september 2023

In mei 1967 kon je in vele lokale én landelijke kranten lezen over ‘Spoor 67’. Een expositie van treinen en allerhande trein-gerelateerde zaken bij het station van Alkmaar. Er was zelfs een Europese primeur te zien: de Plassermatic. Railenthousiastelingen konden echter vijf dagen lang hun hart ophalen met nog veel meer ‘leuks’.

Toen een glas melk nog reden voor terrasbezoek was

24 juli 2023

Het is zomer en de terrassen van cafés stromen vol. In de zon, met familie of vrienden en in de frisse buitenlucht genieten mensen van rosébier, prosecco, ginger ale, latte macchiato, verse muntthee, ijskoffie of een andere populaire drank. Honderd jaar geleden was dat wel anders. Toen was de melksalon de aangewezen plek om een glaasje te nuttigen.