Blik op het Verleden | Het Archief blogt

De stadspoorten van Alkmaar

16 maart 2023

Toegang krijgen tot Alkmaar ging vroeger niet zo makkelijk. De stad had tot ver in de zestiende eeuw hoge muren en een brede gracht. De muren maakten op den duur plaats voor  wallen die de stad en haar inwoners beter beschermden. Om door al die barrières heen te komen zijn er in de afgelopen honderden jaren verschillende toegangen (stadspoorten of hekwerken) geweest. In Alkmaar waren er tot 1870 zeker dertien op verschillende plekken.

Het omstreden begin van de waterschapsverkiezingen

13 maart 2023

15 maart 2023 was het weer zo ver. Toen vonden de verkiezingen plaats van niet alleen een nieuw college van Provinciale Staten, maar ook een nieuw algemeen bestuur van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. De wortels van die laatste verkiezingen reiken in de tijd terug naar het einde van de achttiende eeuw.

Christelijke Sportvereniging Jong Holland al negentig jaar een begrip

06 maart 2023

Sporten bij de enige zaterdagclub in Alkmaar

De Christelijke Sportvereniging, afgekort C.S.V., Jong Holland, is op 10 juni 1947 ontstaan na het samengaan van drie Alkmaarse sportclubs. Het betrof de christelijke gymnastiekverenigingen O.D.I.S en A.D.V.E.N.D.O en een eerdere christelijke sportvereniging met de naam Jong Holland, opgericht op 11 mei 1933. Het nieuwe Jong Holland kende een aantal afdelingen, waaronder de afdeling turnen, de afdeling zaalvoetbal en de grootste, het veldvoetbal. Kenmerkend was het opvallende wedstrijdtenue: een oranje shirt, een zwarte korte broek en bijpassende oranje kousen. Het archief van C.S.V. Jong Holland is onlangs overgedragen aan het Regionaal Archief in Alkmaar, waar het in de toekomst voor iedereen te raadplegen zal zijn.