Blik op het Verleden | Het Archief blogt

In de Banaan - een begrip in Alkmaar

17 januari 2022

Thuisbezorging of flitsbezorging lijkt typisch iets van nu. Niets is minder waar. Los van deurverkoop werden er begin twintigste eeuw boodschappen thuis bezorgd voor wie dat wilde. Ook in Alkmaar kwam dit voor. Zo adverteerde groente-, fruit- en conservenwinkel "In de Banaan" in 1923 met thuisbezorging - zonder extra kosten!

Het Regionaal Archief op social media in 2021 - een terugblik

13 januari 2022

2021 was wederom een bijzonder jaar. Corona gooide weer flink wat roet in onze plannen voor dat jaar. Vele activiteiten gingen niet door en de studiezaal moest sluiten, maar ging ook weer open, en toen weer dicht. Online ging alles echter gewoon door en kwam er zelfs meer bij.

Spoorbuurt en pooiers in de clinch

08 januari 2022

Buurt in verzet tegen bordelen

Als men aan prostitutie in Alkmaar denkt, dan wordt als snel aan de Achterdam gedacht. In de jaren zeventig was het straatje echter niet de enige plek in Alkmaar waar je terecht kon voor betaalde seks. Een korte tijd konden mannen ook aan hun trekken komen in de Druivenlaan, een smal straatje in de Spoorbuurt. Als het aan ‘Zwarte Pierre’ had gelegen, was de Druivenlaan zelfs de grote concurrent van de Achterdam geworden. Het liep echter anders.