Blik op het Verleden | Het Archief blogt

Oorlogsherinneringen uit de Lyceumstraat

21 juni 2021

Anneke was zes toen Nederland werd bevrijd. Ze had vrijwel haar hele jonge leven in een bezet land geleefd. Dat heeft herinneringen opgeleverd die 76 jaar later nog scherp in haar geheugen staan gegrift. Ze deelde die herinneringen met het Regionaal Archief.

Blauwe vlaggen tegen overstroming. Het Amsterdams Peil.

10 juni 2021

In de herfst van 1779 regende het lang en hard. In het Geestmerambacht ten noorden van Alkmaar draaiden de poldermolens continu. Zij pompten het water in de boezem of waterberging, de zogenaamde Raaksmaatsboezem. Die bestond uit de ringvaart van de Heerhugowaard en enkele andere kanalen waardoor het overtollige water naar de Zuiderzee bij Aartswoud werd afgevoerd. Bovendien stonden langs de Molenkade bij de Zeswielen, achter Oudorp en bij Rustenburg groepen molens om het water vanuit de Raaksmaatsboezem in de aangrenzende Schermerboezem te malen. Eind december 1779 liep echter toch de dijk van de polder Geestmerambacht over. Bovendien stond bij Oterleek de ringdijk van de Heerhugowaard op springen.

Zaadhandel, Zeemanspot en zeemijnen, Jabob Dekker en WO2

07 juni 2021

21 juli 1942: “Zondagmorgen ging J. nog even naar Heiloo. Bij onze poort riep […] hem toe op zijn fiets te passen, want bij Alkmaar n.l. op de hoek van de Regulierslaan werden de fietsen in beslag genomen. J. bracht zijn fiets weer thuis en ging […] even kijken. Dat is hem noodlottig geworden.”