Bob Denneboom, kunstschilder, tekenaar, schoonspringer en waterkomiek

Het gebeurde nogal eens in de jaren vijftig, zestig en zeventig van de vorige eeuw dat de Egmondse Reddingsbrigade voor niets werd gealarmeerd. Verontruste badgasten hadden dan heel erg ver in zee een zwemmer waargenomen en dat zag er maar gevaarlijk uit. Maar wat bleek? Het betrof bijna altijd Bob Denneboom, de bekende zeezwemmer die genoot van het zilte nat.

 

Bob wist wat hij deed en kende de grillen van het zeewater. “Wanneer ik mijn dagelijks zeebad neem, zwem ik het liefst bij matig stormweer, wanneer ik niemand om me heen zie. Het zijn de woeste brandingsgolven, die me omhoog tillen om me dan later even verder in rustiger water terecht te laten komen… Ook zwem ik het liefst tegen zonsondergang, omdat dan de zonneschitterende lichteffecten op het dansende water me telkens weer zo mateloos fascineren.”

Bob Denneboom tekent model Gré Lampe   Jaap Wijker Jaap de Kat foto Marga Rezel

De Dolle Duikers

Bob Denneboom werd in 1909 in Amsterdam geboren als zoon in een slagersgezin. Al vroeg werd duidelijk dat hij erg van tekenen en sporten hield, en na zijn middelbare school ging hij naar de Vrije Academie om daar de opleiding tot kunstschilder te volgen. Daarnaast maakte hij in de jaren dertig landelijk naam als schoonspringer. In 1936 werd hij zelfs nationaal kampioen op de driemeterplank. Samen met zijn vriend Wim Schatens, een andere kampioen schoonspringen in die jaren, voerde hij gedurende tientallen jaren talloze komische acts op vanaf de duikplank. Ze heetten ‘De Dolle Duikers’ en voerden halsbrekende toeren uit. Een soort ballet balancerend boven het water, afgerond met een acrobatische salto-duik. Natgespetterde toeschouwers schaterlachend in het publiek. Menig Sportfondsenbad werd op deze wijze officieel en vrolijk door deze ‘waterkomieken’ geopend.

Bob Denneboom en Wim Schatens   Bob Denneboom

Oorlog en Egmond

Tijdens de oorlog was de joodse familie Denneboom genoodzaakt onder te duiken. Door toeval was Bob afwezig toen de Duitsers een inval deden bij hun Haagse onderduikadres. Nooit heeft hij daarna zijn familie nog teruggezien. Opnieuw dook hij onder, nu in Egmond-Binnen, waar hij uiteindelijk de bevrijding meemaakte. In 1946 trouwde hij met Roza Rijksman en de rest van hun leven zijn ze in de Egmonden blijven wonen; eerst in een zomerhuisje in Egmond-Binnen, later in een huis aan de Julianaweg in Egmond aan den Hoef. Samen zijn ze hier oud geworden en meer dan vijftig jaar gelukkig getrouwd geweest; Bob overleed in 2001, Roza in 2004.

Het kunstenaarschap

Immer gesteund door zijn Roza wist Bob altijd kunstenaar te zijn en te blijven. Hij had een enorme artistieke productie en verkocht veel. Tientallen, honderden tekeningen en schilderijen van dieren, mensen, landschappen, zeegezichten, schepen, boerderijen, gevels en monumenten heeft hij gemaakt. Aan menig muur in de Egmonden en hun weide omgeving hangt wel iets van Bob. Daarnaast exposeerde hij met grote regelmaat in galerie en museum. Toch, het is algemeen bekend, is het lastig rondkomen van alleen de kunsten. Bob verdiende daarom ook zijn geld met het tekenen en schilderen van reclames. Tientallen uitingen van promoties op affiches en in kranten, op winkelramen en blinde muren, op prentbrief- en menukaarten, waren terug te vinden in de lokale pers, horeca en winkels.

En of dat allemaal nog niet voldoende was, droeg Bob met het organiseren van allerlei activiteiten een enorme steen bij aan het culturele leven binnen en buiten de Egmonden. Zo zette hij zich in voor het behoud van de Slotkapel in Egmond aan den Hoef toen er serieuze plannen waren deze af te breken (!), schreef hij samen met Kathinka Lannoy de eerste echte omvangrijke geschiedschrijving van de drie Egmondse dorpen, Derper-Hoever-Binder, en promootte hij de Bergense kunstmarkten.

Nuttige wenken voor badgasten

In de uitgave Vacantie aan Zee, een boekje uit 1962 waarin Bob nuttige wenken voor badgasten geeft, komen de talenten van de kunstenaar en zwemmer samen. Prachtige, eenvoudig getekende maar o zo artistieke illustraties in combinatie met poëtische teksten over zijn grote passie zeezwemmen, vormen een oogstrelend geheel. Het boekje kwam op de markt voor de vele badgasten die ‘s zomers de Nederlandse kust bezochten om van de zee te genieten. Te lezen vallen onder meer mooie zinnen als “De inwerking van het zeewater op het menselijk lichaam is van ongekende geneeskracht. Niets kan een heerlijk, verfrissend zeebad vervangen. U voelt zich helemaal vrij, opgenomen in de onmetelijke, bewegende watermassa.” Hoewel het boekje in het Nederlands én Duits werd uitgegeven en het er zeer aantrekkelijk uitzag, en hoewel de informatie, en de belangrijke waarschuwingen, die het bevatte tot op de dag van vandaag bijzonder waardevol blijven, moest Denneboom twintig jaar na verschijnen een beetje verdrietig concluderen “dat het een grote flop werd en nauwelijks verkocht.” Geheel ten onrechte dus; het kan zo terug op al de toonbanken van de winkels aan de kust!

Voorblad van het boekje uit 1962.   Voorbeeld van illustratie uit het boekje.  Voorbeeld van illustratie uit het boekje.  Voorbeeld van illustratie uit het boekje.

Expositie

In het Museum van Egmond aan Zee, dat elke dag is geopend tussen 14 en 17 uur, is tot 31 augustus een mooi ingerichte tijdelijke expositie te bezoeken met werk van kunstenaar Bob Denneboom. Eén van de hoogtepunten van de tentoonstelling is de serie typisch Egmondse portretten. Zo zien we de vuurtorenwachter, de jutter, de strandwachter, de schelpenvisser en nog veel meer voorbijkomen. Destijds schonk hij de serie aan de gemeente en inmiddels zijn de werken in het bezit van het museum. In 1997 zei Bob Denneboom over Egmond in een interview: “Ik heb hier altijd een boeiend leven gehad en ben hier gelukkig geworden”. De expositie toont dit mooi. Gaat dat zien!

Door Jesse van Dijl

test