'Drakentanden' weer zichtbaar

Als onderdeel van de door de Duitsers gebouwde verdedigingswerken rond Alkmaar, werden er in 1942 op alle toegangswegen naar de stad versperringen opgeworpen. Aan de Kennemerstraatweg in Heiloo en langs de Munnikenweg in Oudorp kwamen zogenaamde ‘Höckerhindernisse’ of ook wel drakentanden genoemd. Deze hindernissen bestonden uit enkele tientallen meters lange velden met drie rijen brede betonnen punten van zeker een meter hoog, die bedoeld waren om tanks tegen te houden. De binnenkant van deze punten bestonden uit ijzeren spoorbielzen en waren geplaatst aan beide kanten van de wegen. De weg zelf kon afgesloten worden met grote betonnen rollen.

De drakentanden in de jaren 80.Vrij snel na de bevrijding werden veel verdedigingswerken opgeruimd, maar de tankwallen bleven vaak langer liggen, omdat ze minder in de weg zaten of erg moeilijk te ruimen waren. Zo ook bij de Munnikenweg, eind jaren 50 van de vorige eeuw, toen dhr. J.S. van Veen grond kocht met een stuk tankwal er op. Hij hoopte op een kwalitatief slecht beton dat hij makkelijk zelf kon slopen. Hij had namelijk gehoord dat in de oorlog toeleveranciers de Duitsers niet altijd aan de juiste grondstoffen hielpen. Helaas bleek dat niet het geval en moest hij de hulp van een professioneel slopersbedrijf uit Heiloo inroepen. Nadat uiteindelijk een stuk van de tankwal geruimd was, kon er mooi huis gebouwd worden. Aangestoken door het succes van zijn broer bouwde later dhr. J. van Veen later ook een huis aan de andere kant van de Munnikenweg waar ook nog drakentanden lagen.

Na de jaren 60 bleven de laatste resten van de tankwal aan beide kanten van de Munnikenweg nog lange tijd open en bloot liggen. Het was een spannend speelterrein voor de lokale kinderen die er hutten bouwden en bramen plukten. Tot in de jaren 80 waren de betonnen punten nog goed zichtbaar. Tijdens de bebouwing van een deel van de Oudorperpolder werd de tankwal niet geruimd, maar kwam er wat groen omheen en werd een deel geheel onder het zand gestopt om een voetpad aan te leggen rond het Zwijnsmeertje. Met de jaren begon echter het groen zich steeds meer te verspreiden en in 2016 was er bijna niks meer te zien van de betonnen tanden. Enkele kleine met Hedera klimopplantjes bedekte heuveltjes en puntjes beton deden vermoeden dat hier iets verscholen lag. Ook verdween de tankwal uit het geheugen van vele Alkmaarders en Oudorpers.

Onthulling drakentanden in 2017 Informatiebord bij de drakentanden

In 2017 gingen het Regionaal Archief Alkmaar en gemeentelijke vakgroep Erfgoed Alkmaar een samenwerking aan om dit stukje geschiedenis weer zichtbaar te maken en natuurlijk kon daar een informatiebord niet bij ontbreken. 20 april was de onthulling in aanwezigheid van de Alkmaarse wethouder Anjo van der Ven.

 

test