De bezetting op Duitse foto's

De oorlogsjaren die zijn vastgelegd op foto's, zijn bij de meeste mensen bekend van de foto's die gemaakt zijn tijdens de dagen rond de bevrijding. Op die beelden zie je bijvoorbeeld mensen aan de Kennemerstraatweg in Alkmaar, die vol spanning staan te wachten op de komst van de Canadezen of blije mensen tijdens de bevrijdingsfeesten in 1945. Schaarser zijn de foto's die gemaakt zijn tijdens de bezettingsjaren.

Toen en nu fotomontage Langestraat 1941 2017

Dat is natuurlijk logisch, want het kon gevaarlijk zijn om met je fototoestel rond te lopen, laat staan als je foto's maakte van Duitsers of hun bouwwerken. Soms werden er wel stiekem foto’s en films gemaakt vanuit zolderramen of vanachter half open gordijnen. Wil je echter meer van Alkmaar en omstreken tussen 1940 en 1945 zien, dan moet je het hebben van de foto's die de bezetters zelf hebben gemaakt. Het Regionaal Archief heeft de afgelopen jaren steeds meer foto’s en fotoalbums in haar bezit gekregen, die gemaakt zijn door soldaten die hun tijd doorbrachten in o.a. Alkmaar, Bergen en Callantsoog. Deze laten de bezetting door andere ogen zien. Zo zien we soldaten bijvoorbeeld met Bello naar Alkmaar en Bergen aan Zee reizen, Kerst vieren, op een zomerse dag een zwembad bezoeken of naar een concert luisteren.

Kijk hier voor meer foto's en kijk hier voor nieuwe timewarps (toen-en-nu montages).

Soldaten vieren Kerstmis. Callantsoog 1943 Concert op de binnenplaats van de R.K. Meisjesschool aan de Laat, Alkmaar 1943 Hertenkamp Bergen 1941 Duitse officieren in de tuin van Huize Voorhout.

 

test