Wandel naar je werk dag 2018

Omdat het vandaag (5 april 2018) de nationale "Wandel naar je werk dag" is, ben ik helemaal van de Peperstraat in Egmond-Binnen, waar ik woon, naar de Bergerweg 1 in Alkmaar, waar ik werk, gewandeld. Dat was wel heel bijzonder om eens te doen. Een frisse dunne wind uit het westen, natmakende motregen, blubberige en zompige paden, koeienmest, eenden, meeuwen, jonge bomen, oude bomen, opeens heel veel dames met honden, klaphekken, lege plastic flesjes en op het laatst natte gympen maakten het tot een ware belevenis.

 

Uitgangspunt van de wandeling was het Hyló-er Ryskaartje uit 1704. Een kaartje dat is gemaakt voor, en dat werd gebruikt door, pelgrims die begin achttiende eeuw al wandelend de verschillende waterputjes in de omgeving aandeden om hieruit geneeskrachtig water te drinken. De putjes zijn er nog steeds, de wandelwegen bestaan nog voor een groot deel en het kaartje wordt bewaard in het Regionaal Archief Alkmaar. Waar ik mag werken. Dit is het prachtkaartje (http://bit.ly/reiskaart1704):

PR1003239

 

Heel veel is natuurlijk in de loop der jaren veranderd en verdwenen, maar toch, wanneer je met fantasie een beetje naar het drukwerkje kijkt en daarna richting de horizon, dan is het opvallend wat er nog bestaat.

01 Schulpvaart Egmond Binnen

 

Na ongeveer twintig minuten stak ik via een bruggetje de schulpvaart van Egmond-Binnen over. Het pad gaat over de eeuwenoude dijken van de Egmondermeer. Op de achtergrond de skyline van Egmond-Binnen waar ooit de beroemde abdij heeft gestaan en waar nu de variant van enkele decennia oud nog net zichtbaar is.

02 Heilooerbos

Na enige tijd ging het polderlandschap over in bos. Het bos van Heiloo waar op een gegeven moment de “Ronde O Laan” werd gepasseerd. Hier één van de zichtlijnen van Landgoed Nijenburg.

03 Trein

Precies de andere kant op kijkend door de zichtlaan zien we mijn vervoermiddel voor de middag door het bos heen knallen. Want dat is nog wel even een dingetje; hoe kom je thuis wanneer je mee doet aan de nationale “Wandel naar je werk dag”? Moet ik soms weer die hele afstand gaan lopen?

04 Omleiding

 

Oeps, problemen. Vermoedelijk ergens in de jaren tachtig is hier een boom omgewaaid en nooit meer opgeruimd. Met alle gevolgen van dien. Een omleiding is hier al zeker dertig jaar van kracht. Met een extra reistijd tot gevolg. 

05 e mail checken

 

En toen, wat later dan gebruikelijk, kwam ik aan op mijn werk, schoof aan achter mijn bureau en begon mijn dagelijkse e-mailrondje. In de lunchpauze kon ik mooi dit verslagje schrijven. Dit zijn de statische data via onder andere mijn oude mobiel. Ik vermoed dat het wel met een enorme marge en een flinke slag om de arm gelezen en geïnterpreteerd moet worden:

  • Vertrek: 5 april 2018 om 08:26 Egmond-Binnen, Peperstraat.
  • Aankomst: 5 april 2018 om 10:58 Alkmaar, Bergerweg
  • 13284 stappen
  • 442,2 Kcal
  • 16100 meter

 

Door Jesse van Dijl

test