Clubhome al 40 jaar de trots van SSS

Alkmaar is een wereldkampioen rijker. Tijdens het WK bankdrukken vorige maand in Zuid-Afrika drukte Brenda van der Meulen maar liefst 205 kilo weg. Ze liet hiermee 36 tegenstanders waaronder één landgenoot achter zich. ‘Als dan op Koningsdag toch nog het Wilhelmus voor je wordt gedraaid is dat toch wel een mooi moment na al die jaren keihard trainen’, schreef ze op de site van de Alkmaarse krachtsportvereniging Sport Staalt Spieren.

Daar sport ze al van jongs af aan. Niet zo gek, want haar vader Ferry speelt ook al 50 jaar een actieve rol bij de club. Wereldkampioen worden kan alleen met flinke inzet en goede faciliteiten. Dat eerste is eigen verdienste, maar dat laatste biedt SSS in de eigen ‘home’ aan de Tesselschadestraat. Vanaf de oprichting in 1920 moest bijna 60 jaar lang gebruik worden gemaakt van gemeentelijke gymnastieklokalen. Nadeel was dat na elke training of wedstrijd de grote worstelmatten en zware materialen weer opgeruimd moesten worden voor de volgende gebruiker. Pas in 1976 kreeg SSS een eigen vaste plek, in een hal van de voormalige corsettenfabriek Eckmann. Het luidde een succesvolle tijd in.

Schoolstraat 1963   Muurschildering detail met Eckman  Opening door wethouder Helder

De gemeente Alkmaar had het fabriekscomplex aangekocht voor de gemeentelijke Sociale Dienst die in het hoofdgebouw ondergebracht werd. Voor de overtollige bijgebouwen werden andere bestemmingen gezocht. SSS was al een tijdje op zoek naar eigen ruimte en werd over deze optie ingelicht, samen met judoclub Hajime. Het was aan hen om de lege hal om te toveren tot volwaardige sportruimtes. Maar Hajime trok zich terug waardoor SSS twee ruimtes kreeg om te verbouwen. Gelukkig waren er onder de leden genoeg timmermannen, elektriciens en loodgieters. Ruim 30 vrijwilligers begonnen onder leiding van Koos Boersen aan de klus. Sommigen van hen zaten in de werkloosheidswet, dus toen bleek dat directeur Zaat van de Sociale Dienst vanuit zijn kantoor de werkzaamheden kon volgen, liepen ze toch maar even bij buurman langs om uit te leggen dat er toch echt op vrijwillige basis werd geklust. Zaat bleek voornamelijk uit interesse te kijken. Het was het begin van een gemoedelijke nabuurschap.

herinneringsvaandel verbouw sss 1977  worstelen jaren 80  pontje kanaal 1984

De officiële opening van het clubgebouw vond plaats op zaterdag 4 december 1976. Wethouder Helder van sportzaken prees in zijn toespraak het werk dat de bouwploeg in vijf maanden tijd had verzet. Het gebouw was rijp voor sloop geweest, tot hij zich de zoektocht van SSS naar een eigen ruimte herinnerde. En deze wist de kale opstallen ‘op verbluffende wijze’ om te toveren. Ook voorzitter Willem Hoogendijk - decennialang dé drijvende kracht achter SSS - was lovend en bedankte de gemeente voor deze huurmogelijkheid. Vervolgens kwam als totale verrassing muziekvereniging Excelsior binnenmarcheren.

bar april 1985  krachttraining  Clubgebouw SSS

In totaal duurde het anderhalf jaar om het hele pand op te knappen. In 1978 waren eindelijk alle ruimtes in gebruikt: een kantine, een worstelzaal en een fitnessruimte. Aan boksen deed SSS overigens al lang niet meer. Het nieuwe gebouw was een startpunt van succesvolle jaren. Lid Gerard du Prie werd in 1979 uitgeroepen tot de eerste Sterkste Man van Nederland en groeide uit tot tv-persoonlijkheid. Er kwamen ook Europese kampioenen in 1988 en 1990 en Benelux-titels bij de dames in 1989 en 1990. In het worstelen was er zelfs een potentiële kandidaat voor de Olympische Spelen in Barcelona van 1992. Het succes vroeg ook om aanpassingen aan het gebouw. Extra opslagruimtes en een bestuurskamer in 1980, vier jaar later gevolgd door een grotere uitbouw voor een nieuwe bestuurskamer en dameskleedkamer.

Vanaf de jaren ’90 kreeg de club het wat lastiger. Na de verhuizing van de Sociale Dienst in 1990 zocht de gemeente een nieuwe bestemming voor het gehele Eckmann-complex. SSS was absoluut niet van plan het eigen home te verlaten. Alle investeringen in de verbouwingen en aankleding zouden verloren gaan. Tot opluchting van SSS kon het echter blijven en kreeg er zelfs een derde ruimte bij: de aangrenzende voormalige archiefopslagruimte van de Sociale Dienst werd omgebouwd tot een damestrim- en aerobicszaal.

les in de Lorreinenlaan

Op sportgebied rezen er ook zorgen. Worstelen werd minder beoefend, met opheffing van de volwassenenploeg tot gevolg. Lange tijd is nog doorgegaan met het jeugdworstelen, tot ook dit recentelijk moest worden afgestoten. De worstelzaal is nu ingericht als gloednieuwe crossfitruimte. Ook in het gewichtheffen en powerlifting was afname, doordat er steeds vaker individueel bij sportscholen werd getraind. Toch blijft SSS mensen trekken uit de wijde omgeving. Het biedt de mogelijkheid krachttraining nog als echte sport te beoefenen, met echt ‘ijzer’ en de mogelijkheid om aan wedstrijden mee te doen. En nu zelfs met een wereldkampioen in hun midden.

Door Emmie Snijders

test