Kamperen aan de kust!

Het is weer die mooie tijd van het jaar; de zomer komt in zicht. Vakantievoorpret! Nog even een paar klussen op het werk en dan is het zover. Half juli wordt de caravan aan de auto gekoppeld, de tent in de kofferbak gedaan en samen met een heleboel handige kampeerspullen en speelgoed wordt de reis aangevangen richting…..de camping. Heerlijk ruim drie weken kamperen, bij voorkeur aan de kust, en dan de boel lekker de boel laten.

En dat was enkele decennia geleden niet anders. Begin jaren zestig gingen hele volksstammen in de zomer tijdens de bouwvak en schoolvakanties naar de kampeerterreinen zoals die toen werden genoemd. Het Regionaal Archief Alkmaar beheert honderden foto’s uit deze tijd van de verschillende campings in bijvoorbeeld Egmond aan Zee, Callantsoog, Petten en Den Helder. Deze foto’s werden destijds gemaakt door professionele fotografen die er vervolgens hele series prentbriefkaarten van lieten produceren. Om te verkopen aan diezelfde kampeerders natuurlijk. Die konden ze dan sturen naar de thuisblijvers om te laten zien en te schrijven hoe geweldig de vakantie was. Met een zonnetje erbij getekend en de temperatuur in graden Celcius. Helaas soms ook een wolkje met een enkel druppeltje erbij. Gouden handel voor die fotografen in die tijd!

Bij bestudering van dit materiaal van alweer bijna zestig jaar geleden, komen nostalgische herinneringen naar boven. Herinneringen aan het heerlijke jaarlijkse verblijf op de camping. In de veel “kalere” wereld van toen, zien we houten washokken, talloze brievenbussen, mooi ontworpen telefooncellen, katoenen windschermen en van buiten heel gezellig ogende caravannetjes, de revue passeren. Dat alles in vaak nog prachtig ongerepte natuur. We zien vakantiegangers verbranden in de zon, luisterend naar transistorradiootjes. Dames doen de was in teiltjes en heren, soms zelfs nog met een stropdas om, koken op petroleumbrandertjes een maaltje. Onbewust komen vergeten verhalen boven borrelen over kampvuren met veel SKOL-bier en gitaarmuziek, lange tochten door de duinen, wakker worden in een mierenhoop en wandelingen naar het toilet met de WC-rol onder de arm. Verder zien we prachtige automodellen uit die dagen, en die caravans mogen er trouwens ook zijn! De Eriba-Puck bijvoorbeeld; tegenwoordig zou dat design heten, of een tiny-tiny-house. Kortom, wat was vroeger alles toch mooi, en wat waren die vakanties toch geweldig!

Kampeerterrein De Egmonden

Deze foto is gemaakt vanaf een wat hoger duin aan de rand van Kampeerterrein De Egmonden. Mensen genieten van het mooie zomerweer en de vrije tijd. Zo is het leven toch wel erg goed; liggend in de strandstoel en verstand op nul. Volwassenen beginnen wat onwennig zelfs een balspel te spelen of kuieren op hun dooie akkertje wat over het terrein. De was is gedaan en hangt nu te drogen aan de lijn die aan één kant is vast gemaakt aan een tentstok. Hierdoor trekt de voortent wat scheef en ontstaan er plooien in het doek. Maar wat maakt dat nou uit? En de parasol is uitgeklapt om de spullen in de tent wat uit het felle zonlicht te houden.

Kampeerterrein De Egmonden

Kampeerterrein De Egmonden kende enorm goede zomers, zo begin jaren zestig. Tientallen caravans met voortent staan hutje mutje opgesteld op het grasveld en daar tussen aparte tentjes voor de wat oudere kinderen. Natuurlijk het liefst gericht op het zuiden want dan profiteer je het meeste van de zon. De auto’s, het betreft prachtige modellen, staan keurig in het gelid geparkeerd langs het laantje. Met hun sierlijke vormen, geaccentueerd door glimmend chroom en blauwe nummerplaten met witte cijfers en letters, zouden ze heden ten dage zeker niet misstaan op een oldtimershow.

Een toiletgebouw met was- en afwasgelegenheid op Camping Land uit Zee te Wieringerwerf

Een toiletgebouw met was- en afwasgelegenheid op Camping Land uit Zee te Wieringerwerf anno 1965. Na het avondeten afwassen in de openlucht met links en rechts andere campinggasten die een gezellig praatje beginnen. Contacten worden gelegd, soms voor het leven, en er wordt gelachen om de kinderen die op het grasveld even verder staan te badmintonnen. Het is namelijk zo’n onovertroffen windstille Hollandse zomeravond na een lange, mooie dag in de openlucht. De jongeman links op de foto is vermoedelijk pas net gearriveerd en nog niet helemaal in de vakantiestand; zijn stropdas zit nog keurig om de hals. Na afloop nog even het afvoerputje van de wasbak schoonmaken en de restjes in de verzinkte gemeentelijke vuilnisemmer mikken.

jongetje bij waterkraantje

Een prachtig plaatje van een geluierd jongetje dat wat onhandig maar heel geconcentreerd een glazen fles staat om te spoelen bij een waterpunt op Camping De Donkere Duinen bij Den Helder. Het kraantje van koper, gemonteerd op een houten balk die in de grond is geslagen, is niet helemaal dicht gedraaid. Water stroomt nog wat door naar de grond en een modderpoeltje ontstaat. Dit in combinatie met de witte sokjes in de leren schoentjes om de trippeltrapvoetjes van het jochie, levert een vertederend schouwspel op. Naast onze fotograaf had ook zeker cineast Bert Haanstra hier raad mee geweten.

opzetten van de tent

Nee, hier wordt geen tent opgezet maar juist afgebroken. De twee emmertjes met sop op de voorgrond bewijzen dat; het grondzeil is hier natuurlijk zorgvuldig mee schoongemaakt. En ook het gras dat onder de tent heeft gezeten is opnieuw zichtbaar geworden op deze foto. Helemaal vergeeld en soms zelfs verdwenen. Aan de verschillende kleuren van de aarde kan precies gezien worden waar de luchtbedden de afgelopen weken hebben gelegen en waar het keukenblokje stond. Overal kruipen verschrikte beestjes weg en regenwormen graven zich een tunneltje naar beneden. De bagage wordt keurig netjes opgeborgen en de ruimte van de kofferbak van de auto met Duits kenteken, wordt optimaal benut. Straks nog even voorzichtig met de voeten door het hoge gras langs de randen om te checken of er geen tentharingen per ongeluk zijn achtergebleven. Laat dat maar aan die Duitsers over! En o ja, die kofferbak zit bij een Volkswagen Kever natuurlijk aan de voorkant.

Panoramaopname uit 1962 van Camping Corfwater in Petten

Panoramaopname uit 1962 van Camping Corfwater in Petten. Mooi gelegen op loopafstand van het Noordzeestrand. Je hoeft alleen maar de lage duinen over via het pad langs de bunker. Veel campings aan de kust hebben te maken met bunkers die werden gebouwd door de Duitse bezetters tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nu, in vredestijd, een geweldig spannende speelplaats voor kinderen. Niet zelden waren in de jaren zestig de Duitse kampeerders op de Nederlandse kustcampings voormalige soldaten uit de Wehrmacht die de oorlog hadden overleefd. Die kwamen weer eens kijken naar hun bunkers waar ze zulke fijne herinneringen aan bewaarden. Veel beter dan die van het Oostfront…. Overigens, de bunker op deze foto staat er tegenwoordig nog steeds.

De toegang van Caravankamp De Egmonden

De toegang van Caravankamp De Egmonden wordt geregeld door middel van een slagboom. Was je na een lange reis deze eenmaal gepasseerd, dan begon de vakantie pas echt! Op naar het kampeerplekje, natuurlijk hetzelfde als het voorgaande jaar. Spannend wat voor buren we dit jaar zullen hebben. En kijk eens, een nieuw washok. Dat stond er vorig jaar nog niet…. Het gebouw rechts was van de receptie. Geopend tussen 9 en 12 uur en tussen 14 en 17 uur. En er zat ook een winkeltje in. De mevrouw in de deuropening staat te glimlachen naar de fotograaf, terwijl de meneer in de stofjas broodmanden opstapelt. Die kunnen dan weer worden opgehaald. Aan de muur een brievenbus voor de briefkaarten aan het thuisfront, én een postvak voor inkomende post. Keurig op alfabetische volgorde van de achternaam geordend. De PTT en verschillende dagbladen boden destijds de mogelijkheid om post door te laten sturen naar het vakantieadres van de geadresseerde. Een geweldige service die contact met bijvoorbeeld de achterblijvers mogelijk maakte.

Bovenstaande foto's vallen onder de CC-BY fotolicentie. Collectie Regionaal Archief Alkmaar. Fotograaf: JosPe.

Door Jesse van Dijl

test