Het korte leven van de Lange Augustijn

Begin jaren 70 van de vorige eeuw had de Langestraat een "dood" stuk schreef de Alkmaarsche Courant toen der tijd. Het ging om het gebouw van de Coöperatieve Zuivelbank, langestraat 105-107. De bank was namelijk vertrokken naar het pand van de voormalige puddingfabriek Victrix aan de Kanaalkade en men zocht naar een nieuwe bestemming voor het oude bankgebouw. De nieuwe bestemming werd in 1975 bekend gemaakt: een overdekte winkelgalerij.

augustijn2 klein  opgraving  augustijn3  FO1008905 Elsinga 1979
De ondernemer G. Honig uit Heiloo die het plan bedacht en de gemeente Alkmaar hoopten met deze verlevendiging van de Langestraat ook meer winkelend publiek naar de Augustijnensteeg en de Schoutenstraat te trekken. Hiervoor moest de Augustijnensteeg overigens wel het predicaat 'weg' krijgen. De steeg was eigenlijk te smal volgens wettelijke regels om er een bouwterrein aan te laten grenzen. In het voorjaar van 1976 begonnen slopers het voormalige bankgebouw gedeeltelijk te slopen. Hierdoor ontstond een groot gat in de gevel en kon men met groot materieel in de tuin achter het pand komen. In die tuin zou het grootste deel van het winkelcentrum met twee verdiepingen komen dat zowel aan de Langestraat als aan de Augustijnensteeg te betreden was.

augustijn5 natzijl WM  augustijn binnen klein netzijl WM  natzijl 15 11 77 WM  anneke bakker
Veel interesse

Na de publicatie van de plannen van het nieuwe winkelcentrum, dat in een tweede fase zelfs zou worden doorgetrokken naar de Laat, meldde zich al meer dan honderd geïnteresseerden. De winkeliers in de Schoutenstraat kregen zelfs de mogelijkheid om hun winkels door te trekken naar het winkelcentrum. Toen de opening in zicht kwam kon de Alkmaarsche Courant al melden welke winkels er zich zouden vestigen: Mr. Peanut, restaurant de Lange Augustijn, koffieshop de Kleine August, Chalet d' Ardenne, bakker van de Pol, Brazil, Would Be, Kiss Kiss, Edgar Vos Boetiek, Het Turfschip, India House, kapper van der Meijden, van Wonderen parfum en cosmetica, Papillon, Holland House Hobby, Fleur Service, 't Augustijntje, Bouhof speelgoed en 3 Suisses. Zaterdag 24 september 1977 was dan eindelijk de feestelijk opening. Loco-burgemeester G. van Manen overhandigde een reuze sleutel aan een als Lange Augustijn verklede man. Deze opende hiermee een enorme taart waaruit een grote hoeveelheid duiven kwam vliegen. Deze hadden helaas wat moeite om over de panden van de Langestraat heen te komen en kwamen midden in het publiek terecht. Na de openingshandeling speelde de band Lucifer, met drummer Henny Huisman, er nog flink op los. Er was nog wel wat kritiek van het minder valide winkelend publiek, er waren namelijk geen liften aanwezig in het gebouw, alleen (rol)trappen.

IMG 4215  IMG 4214  vloer  IMG 4219

Het einde in zicht

Het winkelcentrum kreeg dus een mooie start. Veel aandacht en een mooi aanbod aan winkels. Helaas was de euforie niet van een lange duur. Rond 1980 begonnen steeds meer winkels uit de Lange Augustijn te vertrekken of failliet te gaan. Speelgoedzaak Bouhof vertrok zelfs eerder dan afgesproken, zonder enige aankondiging en midden in een nacht.

advertentie klein  natzijl okt 1980 klein WM  natzijl okt 1980 2 WM  augustijn kees blokker

In juni 1980 spande een groep overgebleven winkeliers ook nog een kort geding aan tegen de eigenaar en verhuurder. De winkeliers eiste halvering van de huurprijs, een vergoeding "door nalatigheid van de eigenaar veroorzaakte financiële schade" en doortrekking van het winkelcentrum naar de Laat. Ondanks dat de overgebleven winkeliers op een gegeven moment bijna voor niks huurden, bleven de klanten weg en kwamen er geen nieuwe winkels. De lage plafonds en de slechte bereikbaarheid werden vaak als reden gegeven. December 1981 viel uiteindelijk het doek voor het winkelcentrum en werd de ingang dichtgetimmerd. Alleen Xenos, met een eigen ingang aan de Langestraat, bleef open. De hoop op een doorstart vervloog helemaal toen in 1986 de winkels en percelen van de eigenaar en projectontwikkelaar J. Honig werd geveild. Hij kon niet meer aan zijn betalingsverplichting voldoen aan de bank. Tegenwoordig herinnert bijna niks meer aan het winkelcentrum, behalve nog enkele originele vloertegels in het magazijn van Bristol.

Fotoalbum van de feestelijke opening

Het Regionaal Archief Alkmaar kreeg dit enorme album, geschonken door dhr. H. Krabbendam, met foto's van de opening van de Lange Augustijn en de festiviteiten daar om heen. Inmiddels is het bekend wie dit album heeft gemaakt en hebben we beschrijvingen gekregen van wat en wie er op veel foto's te zien zijn. We zijn nog steeds benieuwd naar de die film gemaakt werd tijdens de openingsplechtheid op de Langestraat. Op één foto is namelijk te zien dat iemand aan het filmen is. Heeft u meer informatie over waar deze film is, laat het ons weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

voorkant boek  opening4  opening2  opening1

film  opening3

Door Mark Alphenaar

test