Hoe oude beroepen nu langzaam weer kunnen

Halverwege maart ging een heel groot deel van het leven dat wij gewend waren tot die tijd, volledig op de schop. Nederland ging op slot. Net als een groot deel van de wereld. “Blijf vooral thuis en blijf gezond”, werd de leus. Scholen sloten, ziekenhuizen schakelden over op speciale protocollen, er werd gehamsterd, mensen gaven elkaar geen handen meer, elke middag werd er uitgezien naar de cijfers en grafieken van het RIVM, mondkapjes werden schaars, van alles en nog wat werd afgelast, de lucht werd blauwer dan blauw, de zon scheen vrijwel elke dag onafgebroken en ga zo nog maar even een hele tijd door. En eigenlijk is de afloop van dit alles nog steeds heel ongewis en zitten we nog volop in een periode van grote verwarringen, angsten en onzekerheden.

Als gevolg van dit alles zagen heel veel beroepsgroepen hun werk ingrijpend veranderen en soms zelfs helemaal stoppen. Bij weer anderen veranderde er eigenlijk helemaal niets, of ze kregen het juist extreem druk. De arbeidsmarkt ligt hierdoor inmiddels totaal overhoop. Hoe dit gaat aflopen is nog maar de grote vraag… Alles wordt anders, het Nieuwe Normaal wordt het nu genoemd. Er is al wel een lichtje zichtbaar aan het einde van de tunnel en we kijken inmiddels wat zelfverzekerder naar de toekomst. De teugels van de strengste regels worden weloverwogen enigszins gevierd. Het begint zelfs zo te kriebelen dat sommigen al op vakantieplannen aan het broeden zijn.

Niet alleen zal alles in de toekomst anders worden, lang geleden was alles eveneens anders. We zitten eigenlijk, een beetje flauw gezegd, precies tussen twee ‘andersen’ in. En misschien is dat altijd wel zo geweest. Alleen valt het nu wel heel erg op. Een schrale troost. In deze bijdrage van Dat was toen, ziet u een greep uit de historische beeldcollectie van het Regionaal Archief. Uiteraard helemaal zonder de pretentie volledig te willen zijn. Een serie oude foto’s uit Alkmaar met daarop taferelen van beroepsgroepen die de afgelopen tijd veel in het nieuws zijn geweest. Vanwege alle kommer en kwel. Allemaal herkenbaar, maar allemaal o zo anders. Het oude normaal, zo gezegd.

Klik op onderstaande afbeeldingen voor meer uitleg.

Obers, kelners, koks en afwassers   Kapper  toneelspelers  Kantoorklerken   Winkelpersoneel  Transporteurs

Onderwijzend personeel   Buschauffeur   Boeren

Zweminstructeurs   Stratenmaker

 

Door Jesse van Dijl 

test