Het digitale (stenen) tijdperk

Misschien weet je het nog wel, de aanschaf van je eerste (home)computer. Misschien was het wel een Commodore VIC-20, C16, C64 ,C128, Amiga, Atari ST, MSX, TSR-80, IBM PC, ZX-Spectrum of een van de vele andere homecomputers of consoles. Maar dan? Grote kans dat je in woonplaats naar een computerwinkel ging waar je cassettes, 5,25" floppy’s, 3,5" diskettes, spelletjes, programma’s en randapparatuur kon kopen.

Accom in AlkmaarI  BBS Computers winkel  computerworld aan de Laat  Computerafdeling Bart Smit

In de loop van tijd heeft bijvoorbeeld Alkmaar vele computerzaken gekend. Zo maar een paar die je misschien nog wel kent: Bakker Dijk, De Computer, Accom, Alcco, AVC, Dynabyte, Halco, Escom of Vobis. Voor spelletjes gingen gamers in de jaren negentig waarschijnlijk naar de Pleasure Zone aan het Canadaplein, Endel, Bart Smit, V&D of zelfs de Kwantum. Maar voordat je een spelletje kocht van je zakgeld, was het wel goed om even de recensies te lezen in één van de tijdschriften die zich daar in specialiseerde: o.a. Hoog Spel, de Software Gids, Power Unlimited, Commodore Info of de Engelse PC Format. De rekken in de boekenwinkels lagen er vol mee. Voordat er echte Nederlandse tijdschriften voor spellen waren, was er ook nog het Handboek Video & Computer Spellen (1985).

AVC-computers
In Koedijk (gemeente Alkmaar) is al sinds jaar en dag een computerwinkel te vinden gerund door familie Faure. Drie generaties hebben inmiddels aan de winkel gewerkt. Aan een groot bord aan de buitenkant maken ze duidelijk dat ze al sinds 1984 bestaan. Een hele lange tijd dus en misschien wel de langst bestaande klassieke computerwinkel van Nederland. Ooit begonnen in Opmeer met audio/videoapparatuur in een garage, groeide ze behoorlijk snel nadat de microcomputers steeds meer mainstream werd. Ze hebben alle ontwikkelingen in computerland meegemaakt. Van de eerste Commodorecomputers tot de opkomst van personal computers en het internet. Hoe men werkte ging ook mee met de ontwikkelingen. Eens bezocht men hobby-computerclubs om hun waar onder de aandacht te brengen, ze bouwde hun fysieke winkel verder uit, deden mee aan PC-privé projecten en importeerden en assembleerden van hun eigen pc’s. Het waren stormachtige tijden waarin men snel groeide (er stonden soms rijen met mensen voor de winkel) en men met wispelturige en soms bedenkelijke (buitenslandse)aanbieders van hardware moest samenwerken. AVC doorstond het allemaal. De fysieke winkel is er nog , maar na 2010 is men zich steeds meer gaan richten op service en ontzorgen van klanten die een computer bij ze kopen. Gevraagd naar welke ontwikkelingen ze toch wel het meest is bijgebleven in hun bijna veertigjarig bestaan, dan was dat toch wel de komst het internet. Hetzelfde internet dat vele winkels hun deuren deed sluiten heeft AVC mede-geholpen open te blijven.

Tijdschrift commodore info  Tijdschrift Hoogspel   Tijdschrift PCformat  Tijdschrift softwaregids  Tijdschrift  ZZap64

In Alkmaar e.o. waren vele computerclubs actief. Hier leerde men programmeren in BASIC, aan hardware sleutelen en natuurlijk spelletjes kopiëren. De bekendste landelijke club met lokale afdelingen was toch wel de HCC (Hobby Computer Club). Deze organiseerde jaren lang ook de HCC-dagen in Utrecht.  Als dit evenement werd gehouden, dan was er een grote kans dat je op het station van Alkmaar heel veel mannen (want dat waren het meestal) zag lopen met tasjes vol met folders, flyers, floppy’s of met complete 19” CRT monitoren. Naast spelletjes en programma’s kopen, kon je ook via het radioprogramma Hobbyscoop programma’s opnemen. Cassetterecorder naast je speakers houden en je had zo een (leuk) programma binnen. In het tijdschrift KIJK kon je de zogenaamde 'Kiloliners' vinden. Door lezers ingezonden korte stukjes code die je zelf kon intypen om zo een programma of spelletje te krijgen.

artikel kiloliners  HCC dagen 1991 Raymond Rutting  HCC dagen 1992 Marcel Antonisse

Scholen zagen in de jaren tachtig ook in dat kinderen het werken met computers moest worden bijgebracht. Zo werkte men op de basisschool De Kring in 1984 al met een Philips P2000 en had de St. Radboudschool in Heiloo een flink aantal Macintosh computers staan. Kinderen leerden tekstverwerken, hoe een computer werkte en als de leraar niet keek, hoe je de toetsen op het toetsenbord kon verwisselen. Computers op scholen waren in de jaren 80 en 90 dusdanig bijzonder dat de Alkmaarsche Courant er regelmatig aandacht aan schonk.  Zelfs nog in 1995 toen het Alkwaard College een heel nieuw computerlokaal kreeg.

computerlokaal Alkwaardcollege 1995  Computers in de klas  computers Natzijl 24 1 89 radboutschool breedelaan Heiloo WM2

Maar tijden veranderen. Weg zijn de grote dozen vol met boekjes, flyers, floppy’s of cassettes als je een spelletje kocht, weg zijn de meeste winkels met vitrinekasten vol met geluidskaarten, modems en cd-romspelers en de computerclubs hebben grotendeels plaatsgemaakt voor online helpdesks en zelfhulpwebsites. 

advertentie kwamtum  advertentie bakkerdijk  Artikel Pleasure Zone  advertentie gameworld

Wie de tijden van vroeger wil herleven kan tegenwoordig naar diverse retro game/computerbeursen. Ook zijn er tijdschriften gewijd aan het onderwerp zoals de Retro GamerFusion 64 en een vernieuwde versie van de Zzap64.. Op internet zijn er veel websites te vinden waar je legaal oude spelletjes en software kan downloaden voor vele verschillende systemen. Een goed voorbeeld daarvan is het Internet Archive. Ook houden verschillende orgnisaties in Nederland zich ook bezig met het bewaren en ontsluiten van oude software en games. Bijvoorbeeld Instituut Beeld & Geluid, het HomeComputerMuseum en natuurlijk ook het Regionaal Archief Alkmaar.

Computerschenking  computerlokaal  Belastingdienst 1988

Door Mark Alphenaar

Verder ontdekken

winkel  Bakkerdijk 1995

test