Het Regionaal Archief op social media in 2020 - een terugblik

2020 was een bijzonder jaar. Corona gooide flink wat roet in onze plannen voor dat jaar. Vele activiteiten gingen niet door en de studiezaal moest sluiten. Online ging alles echter gewoon door en kwam er zelfs meer bij.

Al onze social mediakanalen kregen er weer volgers bij. Facebook steeg van 4.714 naar 4.813, Twitter ging van 2.149 naar 2.227 en Instagram van 1.335 naar 1.592. Ook was er een mooie stijging te zien op YouTube. Van 711 abonnees naar 1.028.
Berichten op social media zorgden voor 23.975 (2019: 13.204) sessies op onze website. De hoofdmoot van deze bezoekers kwam via Facebook. Op de tweede plaats stond Pinterest.

Met de acht social mediakanalen die wij gebruikten wisten we ook in 2020 weer veel van onze doelgroepen te bereiken. Van jong (Snapchat) tot collega’s in het werkveld (Twitter, LinkedIn).

YouTube

Op YouTube was het een bijzonder jaar. We hebben daar onze activiteiten sterk uitgebreid. Naast meer zelfgemaakte filmpjes, maakten we ook livestreams. Zo waren enkele collega’s live te zien voor een archiefintroductiecursus en een presentatie over een stoomtram. In totaal waren er 120.700 vertoningen van de filmpjes op ons kanaal. Goed voor ongeveer 3.465 uur. 50% van de kijkers was jonger dan 44 jaar en 82% was man. Het meest bekeken filmpje was dat van het oudste geluid van Nederland. Dit leverde 58.771 vertoningen op.

Facebook

Op Facebook plaatsen wij 308 berichten. Totaal gingen onze volgers 72.787 keer een interactie met ons aan (o.a. likes, delen, reacties). Het aantal fans steeg met 2,1% en de interacties die er waren stegen met 15%. Wat opviel was dat het doorklikken vanuit berichten naar bijvoorbeeld onze website toenam met 92%. Toen-en-nu foto’s deden het weer erg goed. Ook weten mensen ons te vinden via Facebook Messenger om vragen te stellen.

Twitter

Ons Twitterkanaal zag een stijging van 3,6% zien in het aantal volgers. Velen komen er uit het beroepenveld rondom archieven en cultuur. We verzonden 437 tweets. Dat leverde 382 retweets op en 2.392 clicks. Een #collectievissen foto van een kat zorgde voor de meeste interactie. Ook posts over een retrocomputers / games deden het erg goed.

Instagram

Op Instagram leiden berichten met #alkmaar en #archief tot de meeste interacties. De meeste likes kreeg een toen-en-nu foto uit De Rijp (108). Totaal werden er 150 berichten geplaatst. Filmpjes op Instagram doen het ook goed. Zo kreeg een kort filmpje over een stoomtram 652 weergaven.

Pinterest, Snapchat, LinkedIn en Soundcloud

Op Pinterest zijn we niet heel actief, maar de pins (809) weten elke maand toch zo’n 11.000 kijkers te krijgen. In 2020 zijn we weer begonnen met het gebruik van ons Snapchat account. Met hulp van een frequente gebruiker van het platform konden we berichten effectiever plaatsen en meer volgers krijgen. Ook is nu iets meer duidelijk over de werking en het bereik. Het aantal volgers is nog klein, maar het bereik van de berichten is groot onder de niet-volgers. Berichten werden per keer tot wel 1600 keer bekeken. Het muziekplatform Soundcloud gebruiken we om makkelijk geluid te kunnen delen. Inmiddels staan er 47 tracks op die variëren van diverse soorten muziek, presentaties, radioprogramma’s tot interviews. In 2020 zijn de tracks 1.762 keer afgespeeld en waren er 28 downloads. LinkedIn zijn we ook meer gaan inzetten voor het delen van berichten. Inmiddels hebben we daar 316 volgers. Gemiddeld kregen berichten tussen de 300 en 600 weergaves en tussen de 5 en 55 doorklikken.

Blogposts

De blogs (verhalen) die wij op onze website plaatsen vallen niet echt onder social media. Wel plaatsen wij deze berichten altijd op veel van onze social media. Ook staan de meeste verhalen in de ‘Dat was toen’ rubriek van de Akmaarsche Courant. Totaal schreven we 49 nieuwe blogs. Het meest gelezen verhaal ging over J.D. Boeke en het oudste geluid van Nederland (15.690 paginaweergaves). Op de tweede plaats staat een verhaal over bunkers en op de derde plaats een verhaal over de middelbare school ‘Jan Arentsz‘ in Alkmaar. In totaal ontvingen in 2020 onze blogs (die geschreven voor 2020 inbegrepen) 40.762 paginaweergaves. Totaal zijn er sinds 2017 al 130 blogs op de website geplaatst.

2021

In dit nieuwe jaar gaan we weer ons uiterste best doen om nieuwe, leuke en interessante berichten te maken. En vooral ook berichten die uitnodigen om te reageren. Zo zullen er onder andere meer live uitzendingen komen, vlogs en meer berichten over oude archiefstukken (stuk van de maand). Daarnaast zetten we nieuwe technieken en middelen in om een zo divers en interessant mogelijk scala aan berichten te maken. Daarbij denken we natuurlijk zo veel mogelijk aan de interesses van onze volgers.

test