Dwars door de collectie

Met regelmaat van de klok mag het Regionaal Archief Alkmaar mooie schenkingen van particulieren, instellingen en bedrijven ontvangen. Heel vaak zit daar prachtig historisch beeldmateriaal tussen. Van reclamefolders uit 1920 tot fotoalbums van cabaretvoorstellingen uit de jaren zeventig. Soms een enkele wandelkaart, soms bananendozen vol kleurendia’s.

Bladmuziek van een orkestje, 8mm filmpjes uit de winter van 1937, klassenfoto’s van de HBS, prentbriefkaarten van een zomerse vakantie aan zee, toverlantaarnplaatjes met bioscoopreclames, gravures uit de 18de eeuw, maar ook dvd’s met honderden foto-opnamen uit 2020. Kortom een mer à boire van schitterend materiaal. Deze week een kleine greep uit de verzameling van deze mooie schenkingen uit de afgelopen periode.

Zo ontving het archief een fotoalbum met een uitvoerige fotoreportage van de bruiloft van Maartje Prins en Geert Jan Bijlstra. Deze mooiste dag uit hun leven viel op donderdag 23 juli 1942 en vond plaats in Bergen. Ondanks de donkere dagen van de Bezetting was er op deze regenachtige zomerdag mogelijkheid voor lekker eten en drinken, vrolijk toneel, bossen mooie bloemen en een rondtocht in colonne per koetsen door het dorp.

Het kersverse echtpaar Bijlstra-Prins rijdt per koets door Bergen op 23 juli 1942.

Een ander album dat het archief mocht ontvangen was ooit een cadeau voor J.J.D.H. Verschoor, de Secretaris van den Armenraad Alkmaar. Het album dat hem in 1937 door zijn personeel werd aangeboden, hij ging de raad verlaten om elders te gaan werken, toont ons nu nog steeds een serie schitterende foto’s van onder andere het interieur van het kantoor van de Armenraad, de directe omgeving en het personeel uit die dagen.

Mejuffrouw J.Bruin zittend in het raamkozijn

Een oplettende inwoner van Heiloo deed vrij recent een curieuze vondst tussen het vuilnis dat langs de kant van de weg werd aangeboden aan de gemeentelijke ophaaldienst. Als veelvuldig bezoeker van het Regionaal Archief Alkmaar nam hij de schat maar eens mee naar de studiezaal en besloot het na kort overleg direct te schenken. Het betrof een dik, mooi uitgevoerd album met allerlei portretten en zogenoemde ‘cartes de visite’. Helaas is totaal onduidelijk wie er allemaal op de foto’s is te zien; geen enkele naam of iets dergelijks is genoteerd. Het ligt wel voor de hand aan te nemen dat het allemaal personen zijn uit Alkmaar of uit de directe omgeving hiervan; de namen van de lokaal bekende fotografen zijn namelijk wel af te leiden.

een oude foto van een kleine jongen bij een scheepje

Tijdens een goed bezochte open dag in het archief werd een aardig fotoafdrukje van een motorfiets met opzittenden achtergelaten als schenking. Op de motor zit een stoere jongeman in overall met opgestroopte mouwen en als passagier een meisje met bril. In haar handen houdt ze een hondje beet dat eveneens vrolijk in de lens van de camera kijkt met zijn tong uit de mond en zijn oortjes geknakt.

poseren op een motorfiets van het merk New Hudson

Via de post werd vorig jaar een envelop met daarin een kleine maar bijzonder leuke foto naar het archief gezonden. Op het plaatje is de Schermervlotbrug van Alkmaar te zien, kijkend in de richting van het centrum. De opname dateert uit 1927 en het betreft een alleraardigst straattafereel dat heden ten dage onvoorstelbaar is geworden. De fotograaf was destijds Dirk van Haren Noman en zijn kleinzoon in Hilversum schonk het.

Straatbeeld van Alkmaar uit 1927

Een spannende actiefoto van de brandweer aan het blussen bereikte het archief al enige jaren geleden als onderdeel van een pakketje paperassen met een gestrikt touwtje erom. Er is eigenlijk helemaal niets over de plaat bekend. Waar is de brand en wanneer bijvoorbeeld? Betreft het een catastrofe voor de eigenaar van het pand of is het een gecoördineerde oefening in een wijkje dat toch tegen de vlakte gaat? Van echte nieuwbouw is tenslotte geen sprake. Zullen deze vragen ooit een antwoord krijgen?

Het blussen van een brand ergens in de stad Alkmaar

Een aantal foto’s uit het archief van ‘Oud Alkmaar’ heeft haar weg gevonden naar de depots aan de Bergerweg nummer 1. Eén van de foto’s, gemaakt door de bekende fotograaf Jaap Schoen, toont ons Piet Bosman, eveneens een bekende Alkmaarse fotograaf. “De fotograaf gefotografeerd”, heet dat dan. Een deel van het oeuvre van Bosman is overigens aanwezig in de Alkmaarse collectie; onder andere mooie beelden van de bevrijding en het stadsleven in de jaren zeventig van de vorige eeuw.

Piet Bosman omstreeks 1970

test