Voorjaarsbloemen in de cadettenschool

Alkmaar doet niet aan bloemencorso's. Toch zijn er in het verleden pogingen gedaan om de Alkmaarders te interesseren voor de "volheid van de bloem en de prachtige kleur" die bloemencorso's etaleren. Zo werd bijvoorbeeld in 1927 in en rondom de cadettenschool van Alkmaar een zeer grote voorjaars-bloemententoonstelling gehouden. De cadettenschool aan de Wilhelminalaan, in gebruik tussen 1893 en 1924 als jongensinternaat voor wie naar de Koninklijke Militaire Academie wilde, stond leeg en bood zo alle ruimte voor een grote tentoonstelling.

foto cadettenschool  ontwerp voorjaarsbloemententoonstelling

Tussen eind maart en eind mei kon de Alkmaarder zich voor drie gulden vergapen aan alle uitgestalde bloemen en planten in en rond de cadettenschool. Als men naar de opening kwam op achttien maart, dan was de toegang slechts één piek inclusief de stedelijke belasting. Voor het evenement werd werkelijk alles uit de kast getrokken: een hoofdtentoonstelling, diverse tijdelijke tentoonstellingen, Floralia, een bloemencorso, een kinderwedstrijd voor de mooiste versierde fiets, concerten en filmbeeldavonden. Het toppunt was de tuin achter de cadettenschool waar ook diverse waterpartijen te bewonderen waren. Reisbureaus waren actief in het organiseren van excursies naar de tentoonstelling om publiek te trekken dat iets verder weg woonde.

 Knipsel uit krant  foto bloemententoonstelling

De tijdelijke tentoonstellingen konden verschillende thema's hebben. Zo was er in april een speciale tentoonstelling over de "Aalsmeersche cultures, bestaande uit hortensia's, primula's, azalea's, seneraria's, seringen, rozen, enz." De kwekers kwamen veelal uit de omgeving van Alkmaar om hun waar tentoon te stellen, maar ook telers en bloemisten uit andere regio's wisten hun weg naar de tentoonstelling te vinden. Dat dit soms voor hoofdbrekens zorgde bij de organisatie, blijkt wel uit het feit dat een inzending uit Gent helaas opgehouden werd bij de douane in Amsterdam, en daardoor nogal wat nazorg nodig had bij aankomst in de cadettenschool.

En de prijzen gaan naar...

De prijzen voor de tijdelijke tentoonstellingen gingen vooral naar bekende bollenstreken zoals St. Pancras, Limmen, Wijk aan Duin, Zaandam, Aalsmeer, Sassenheim, Lisse, Hillegom, Maarsen en Texel. De Alkmaarse bloemisten waren echter ook van de partij, en duidelijk een ster in het werken op de vierkante meter: de bekende bloemenzaak van J.W. Teerink haalde maar liefst drie medailles binnen voor diverse soorten manden met planten en bloemen, en zijn collega M. Doggenaar kreeg een speciale bestuursprijs voor een beplante mand.

foto bloemententoonstelling  das lied von der glocke

Naast grote permanente en tijdelijke collecties aan uitgestalde flora was er ook een optocht met praalwagens met verschillende thema's. Het culturele, en misschien wel als parodie bedoelde, paradepaardje van leerlingen van de Handelsdagschool, Schiller's "Das Lied von der Glocke", toont veel plezier op de overgebleven foto, maar moest het uiteindelijk toch afleggen tegen vrede op aarde. "Wereldvrede" deed het in de hoogtijdagen van de Volkenbond beter, en de leerlingen van de Rijks Kweekschool liepen weg met de eerste prijs.

 versierde wagen van hoed  optocht wereldvrede

In de krant roept men ondertussen het Alkmaarse publiek meermaals op tot "eene wonderschoone verpoozing" tussen de "geurende bloemenschatten, die zoo kwistig in rijke en schitterende kleurschakeringen in voorjaarsdosch prijken en pronken." Ook in de Schager Courant adverteert de organisatie erop los. Ook in persberichten besteedt men aandacht aan het vele werk dat zowel in de organisatie als de kweek zit: "Alleen de grote liefde voor het vak en een uitgebreide kennis van de mutatieleer maakte het mogelijk om tot zulke wonderlijke resultaten te komen", schrijft de Alkmaarsche Courant.

Het mag evenwel niet baten, de Alkmaarder heeft niet echt interesse voor de "nieuwigheden op het gebied van Narcissen", de Winterharde Muurbloemen uit Haarlem, de tuinversiering uit Breezand, de bloemstukken en bruidsgarnituren van lokale Alkmaarse bloemisten. Ook het pop-up café in de voormalige kantine waar men tot acht uur terecht kon voor "een gezellig strijkje" helpt niet. Terwijl de tentoonstelling nog loopt, geeft de organisatie al aan dat de bezoekersaantallen in schril contrast staan met al het werk dat het comité eraan heeft gehad. De organisatie geeft met het schaamrood op de kaken toe dat de bezoekers vooral van buiten Alkmaar lijken te komen.

foto kinderfietsen  foto groep personen

Men vraagt zich vertwijfeld af waar het gebrek aan Alkmaarse animo toch aan kan liggen. De lage toegangsprijs van 3 gulden kan het niet geweest zijn. Ook de vele extra festiviteiten zoals muziekoptredens en filmbeeldavonden voor slechts dertig cent zijn geen drempel. Men eindigt met een waarschuwing dat er wel wat meer waardering mag komen voor dit soort projecten, want anders wordt het in de toekomst erg lastig om nog een keer zo'n grote onderneming te organiseren.

En de cadettenschool? Deze had meer geluk. De school werd in 1929 hergebruikt als Centraal Ziekenhuis en doet nog steeds dienst als medisch centrum.

Door Jeltsje Stobbe

test