De onherkenbare stad

Wie in de beeldcollectie van het Regionaal Archief Alkmaar kijkt kan van de ene verbazing in de andere vallen. Deze verbazing ontstaat meestal na het zien van situaties die we nu niet meer kennen zoals het ophalen van tonnetjes met uitwerpselen, een paardentram of de lege straten. Met verbazing kijken we ook naar plekken in de stad die door de jaren heen onherkenbaar veranderd zijn.

Denk daarbij aan een geasfalteerde Langestraat, parkeren op het Waagplein of de Laat als gracht. De meeste locaties die er vroeger anders uitzagen zijn nog wel te herkennen. Er zijn echter foto’s waarbij dat niet zo makkelijk te zien is voor het ongetrainde oog. En er zijn soms plekken die zo wezenlijk op de schop zijn gegaan dat zelfs de beeldbeschrijvers van het Regionaal Archief het ook niet meer wisten en het puur op de zichtbare feiten hielden in de beschrijving. Dankzij onder andere de vele mogelijkheden van het internet, zoals de websites topotijdreis.nl en alkmaaropdekaart.nl, krijgen gelukkig steeds meer foto’s de goede locaties toegewezen. Wat blijft is de verbazing over hoe de stad is veranderd. We laten het aan de lezer of dit een goed iets is of niet.

Bergerweg ca 1930  Bergerweg 2022

Bergerweg jaren dertig
Aan de borden boven de weg kan je nog net uitmaken dat we hier bij een spoorwegovergang ergens in de jaren dertig staan, voor de rest zijn er totaal geen aanknopingspunten meer. Rechts de Wognumsebuurt met o.a. de Fabrieksweg en conservenfabriek Hoogenstraaten. Anno 2022 werken hier de mensen van het UWV in een groot kantoor.

 Canadaplein ca 1970  Canadaplein 2022

Canadaplein jaren zestig
Het Canadaplein zoals we het nu kennen is ontstaan na de sloop van het Landbouwhuis en latere bouw van theater De Vest. In de jaren zestig is de plek bijna onherkenbaar. Het lijkt wel een compleet andere plek in de stad te zijn.

Helderseweg ca 1935  Helderseweg 2022

Helderseweg jaren 30
Waar nu het gerechtsgebouw te vinden is stond tussen 1907 en 1993 het gemeentelijk slachthuis. Dit was een enorm complex van gebouwen op de hoek van de Helderseweg en de Kruseman van Eltenweg.

 Laanenderweg 1986  Laanenderweg 2022

Laanenderweg 1986
De Boekelermeer is in de jaren negentig bijna onherkenbaar veranderd. Alleen een deel van de originele routes van de Oude Heilooërdijk en de Boekelermeerweg zijn nu nog te herkennen. Alle originele bebouwing is gesloopt en de vuilverbranding en vele andere bedrijfspanden zijn er voor in de plaats gekomen.

Metiusgracht ca 1950  Metiusgracht 2022

Metiusgracht
Zoals de naam al doet vermoeden lag er langs deze straat vroeger water. T.h.v. waar nu de rotonde bij de spoedhulp van het ziekenhuis is ging deze ‘gracht’ over in de sloot van de Ropjeskuil. Beide sloten zijn in de jaren zestig gedempt.

Regulierslaan 1974  Regulierslaan 2022

Regulierslaan
De plek waar het fietspad langs de Zanderssloot de Regulierslaan kruist zag er in de jaren zeventig behoorlijk anders uit. De net deels afgebouwde Heilooër Tolweg (N9) maakt hier nog een slinger om aan te sluiten op de originele Regulierslaan. Later zou de N9 worden rechtgetrokken en werd de Regulierslaan weer een rustige straat. Lees hier het hele verhaal over de Regulierslaan; van zandpad tot randweg.

Vrooenermeerweg 2014  Vroonermeerweg 2022

Vroonermeerweg
Nog niet zo lang geleden liep je in noordelijk deel van de Vroonermeer tussen de groene velden. Nu is een deel van de voormalige polder weer terug gegeven aan het water en is er een complete woonwijk bijgebouwd: Vroonermeer Noord.

Door Mark Alphenaar

De Boekelermeer 1986 - 2022

Een plek die er dertig jaar geleden nog heel anders uitzag is de Boekelermeer. Op een mooie zomerse dag in juni 1986 fietste fotograaf Berend Ulrich door de voormalige polder en maakte een serie foto’s. In 2022 fietste we Berends route opnieuw voor een serie fraaie toen-en-nu foto’s. Bekijk een aantal hieronder. Let op, het laden van de foto's kan even duren. Alle toen-en-nu foto's zijn te zien op de website Historypin.

De Boekelermeerweg (zicht op het noorden)

De Boekelermeerweg (zicht naar het zuiden)

De Laanenderweg / hoek Jadeweg

De Laanenderweg (vanaf het kanaal gezien)

De Jadeweg / Oude Heilooërdijk

test