3x geschonden bruggen van Alkmaar

De markante bruggen die de Alkmaarse binnenstad sieren zijn niet altijd ongeschonden gebleven. Vrachtwagenchauffeurs namen een bocht te ruim of gingen niet in op waarschuwingsborden, waardoor er wel eens een brug ‘aan diggelen werd gereden’. Maar werkzaamheden hebben tevens gezorgd voor inzakkingen. Dat levert natuurlijk mooie plaatjes op voor fotojournalisten. Een aantal van deze afbeeldingen zijn bewaard gebleven bij het Regionaal Archief Alkmaar.

Luchtbombardement?

Ruim acht kubieke meter metselwerk van de Gewelfde Steenenbrug, over de lengte van zo’n vijftien meter, verdween in april 1937 in de diepte. De Alkmaarsche Courant deed uitgebreid verslag: “Bij het zien van deze instorting krijgt men de indruk alsof dat gedeelte van onze stad door een luchtbombardement getroffen is en alsof een bom daar een geweldig gat heeft geslagen”. Twee geparkeerde auto’s zakten steeds dieper weg in het afbrokkelende gat, maar konden gelukkig ’s middags worden opgevijzeld uit hun benarde positie.

steenenbrug ingestort

Hoe heeft de markante brug aan de kop van de Langestraat zo kunnen inzakken? De renovatie van de daarvoor afgedamde walmuur bleek de boosdoener. “… in minder dan geen tijd werd dit kleine gatje een gat en door het met groote snelheid binnenstroomende water, werd de geheele zijwand van de afdamming ontwricht, zoodat – voordat men het verhinderen kon – een enorme opening ontstond, waardoor het water in breeden stroom de drooggelegde Mient binnenvloeide”, aldus het verslag.

Baanbrug geramd

De Baanbrug aan de Oudegracht, vernoemt naar de Baangracht waar het op aansluit, is begin jaren zeventig luid krakend te water geraakt. Een oplegger ramde het hefdeel met geweld. “Vrachtauto vernielt brug bij Hofstraat” kopt de Alkmaarsche Courant in 1972. Bestuurder J.J.B. uit Nijkerk van slechts 21 jaar oud reed op de ochtend van 28 december met zijn vrachtwagencombinatie “de brug aan diggelen”, aldus het krantenbericht. De oplegger van de tien meter lange wagen bleef achter een van de dragers haken, waarna de bascule naar beneden kwam. Als we de redacteur mogen geloven nam de jonge J.J.B. de bocht te ruim.

baanbrug geramtd

Bathbrug te zwaar beladen

Een aantal jaar later, in de maand december van 1979, krijgt de Bathbrug aan de Mient het ook zwaar te verduren. Een met grint, zand en puin beladen vrachtwagen zakt op een zaterdagochtend door de brug heen. De Alkmaarse chauffeur A.J. de G. reed zijn wagen een stukje de brug op, om achterwaarts het Fnidsen in te kunnen rijden. Hij negeerde daarbij het bord dat het maximale draagvermogen van de brug aangaf: 1700 kilo. “De combinatie vrachtwagen met container woog bijna 10.000 kg en dat was teveel voor het historische bruggetje”, aldus de Alkmaarsche Courant van maandag 31 december 1979.

Bathbrug ingestort  bathbrug kapot

Door Tessa Free (artikel Ik was erbij 2013)

 

test