Wat was daar? 7x niet helemaal verdwenen

Her en der in Alkmaar zijn stukjes asfalt en steen te vinden die geen duidelijke functie meer lijken hebben. Wat was daar? We bezochten een aantal van deze plekken en vonden er in de archieven passende oude foto’s bij.

Bergerweg

Vlak bij de watertoren aan de Bergerweg zien we dit trappetje. Het is de laatste herinnering aan een gebouw waarin ooit onder andere een kolenhandel en de dierenambulance zaten. Tijdens een storm in 2014 viel er een boom op het gebouw. Kort daarna werd het gesloopt.

Bergerweg2  Bergerweg1 pijl

Krelagestraat

Achter de voormalige ambachtsschool, aan de Krelagestraat, stond tot in de jaren negentig een school die onder vele namen heeft bestaan: de Rijks Tuinbouw Winterschool, de ULO en De Waegh. Alleen een paal van de toegangspoort is nog terug te vinden.

Krelagestraat nieuw  Krelagestraat oud

Nollenweg

De Nollenweg was het laatste stukje ringweg van Alkmaar dat gereedkwam. Daar hoorden een gedenksteen en plaquette bij. De gedenksteen is bij de herinrichting van de aansluiting op de N242 verdwenen. De plaquette ook: de plek waar die ooit bevestigd was is nu leeg.

nollenweg 2022  Nollenweg 1980

Oude Kanaaldijk

Voor de bouw van de Huiswaarderbrug liep hier de Oude Kanaaldijk richting Koedijk. In de loop van 1974 werd de weg verlegd en stonden op het oude wegdek onder andere bouwketen. Na de bouw van de brug is het stukje asfalt blijven liggen.

Oude Kanaaldijk 2022  Oude kanaaldijk 1974

Rekerdijk

Door de aanleg van de Huiswaarderweg rond 1974 werden de Rekerdijk en de Koedijkervaart doormidden gesneden. Een stukje van het oude asfalt van de weg over de dijk kan je nog vinden tegenover de Klompenmakerstraat.

Rekerdijk 2022  Rekerdijk oud

Fietsbruggetje Koedijkerstraat

(hieronder nieuwe foto links)
Vanaf de Rekerdijk kon je tussen begin jaren tachtig en 2009 met een bruggetje over een sloot naar de Koedijkerstraat. De twee pijlers van het bruggetje staan er nog. Tegenwoordig lopen er waarschijnlijk leidingen overheen.

Rekerdijk / Zeswielen parkeerplaats

(hieronder nieuwe foto rechts)
Net voordat je het tunneltje bij de Zeswielen onder het spoor doorgaat zie je rechts een stukje weg dat ophoudt bij een grasveld langs het spoor. Hier was ooit het parkeerterrein van timmerfabriek De Driehoek en later van de woonwinkels van Van Til en MOBI Meubel.

rekerdijk 2022  Rekerdijk totaal  Rekerdijk parkeerplaats

Door Mark Alphenaar

test