Blik op het Verleden | Het Archief blogt

De bouw van De Blije Mare kerk

04 juli 2024

Ingeklemd tussen winkelcentrum De Mare en de wijk De Horn in Alkmaar Noord staat het resultaat van een unieke samenwerking. Kerkelijk Centrum De Blije Mare is niet zomaar een religieus gebouw, maar herbergt al veertig jaar twee geloven. De bouw van het kerkelijk centrum, en daarmee de samenwerking, werd echter van het begin af aan op de proef gesteld.

De oudst bekende honderdplusser van Alkmaar

01 juli 2024

Tegenwoordig bereiken steeds meer mensen de leeftijd van honderd jaar. De jarige ontvangt een brief van de koning en meestal komt de burgemeester op de koffie. En met wat geluk volgt er nog een berichtje in de plaatselijke krant. Het landelijke nieuws haal je eigenlijk alleen nog maar als je de oudste inwoner van Nederland bent. Hoe anders was dat vroeger.

Geen lijken voor de les. Anatomisch theater in Alkmaar

24 juni 2024

Achter de Grote Kerk van Alkmaar bevond zich tussen 1772 en het midden van de negentiende eeuw een anatomisch theater: een zaal waar door het ontleden van lijken les werd gegeven over het menselijk lichaam. De lessen waren een waardevolle aanvulling op het onderwijs van de chirurgijns in de stad. Alleen het vinden van geschikte lijken bleek nogal eens een uitdaging.