Cursussen

Wij verzorgen ieder jaar cursussen en workshops om u te helpen bij uw archiefonderzoek. Hieronder leest u meer over onze activiteiten in september t/m december 2017. 

Introductiemiddag Archief

Wat kunt u doen bij het Regionaal Archief Alkmaar? Hoe moet u te werk gaan om materiaal te vinden over uw voorouders of de plek waar u woont? De antwoorden op dit soort vragen krijgt u te horen tijdens de introductiemiddag archief. U leert wat het Regionaal Archief Alkmaar doet en hoe u gebruik kunt maken van de archieven en collecties die het Archief bewaart.

Locatie: Regionaal Archief Alkmaar, Bergerweg 1, Alkmaar
Data: woensdagen 6 september, 4 oktober, 1 november en 6 december 
Tijd: 14.30 tot 16.30 uur
Kosten: gratis 
Aanmelden: via het aanmeldformulier of bel met (072) 850 82 00

Archiefspreekuur

Heeft u vragen over uw onderzoek en wilt u die graag stellen aan ervaren medewerkers van de archiefdienst? Het onderzoek in archieven en collecties kan lastig zijn. Ervaren medewerkers van de archiefdienst helpen u graag verder op weg. Zij wijzen u de weg in de vele archieven en collecties die er zijn. 

Locatie: Regionaal Archief Alkmaar, Bergerweg 1, Alkmaar
Data: woensdagen 13 september, 11 oktober, 8 november en 13 december 
Tijd: 14.30 tot 16.30 uur
Kosten: gratis 
Aanmelden: via het aanmeldformulier of bel met (072) 850 82 00

Workshop onderzoek naar huizen, winkels en bedrijven

Waar woonden mijn voorouders? Wie woonden er vroeger in mijn huis? Welke winkels waren er in mijn straat? Tijdens de workshop wordt u vertrouwd gemaakt met de bronnen voor het onderzoek naar de gescheidenis van gebouwen en hun bewoners. Een belangrijk hulpmiddel daarbij is de Kadaster Archiefviewer. U leert hiermee te werken aan de hand van eigen onderzoeksvragen. De workshop bestaat uit twee bijeenkomsten.  

Locatie: Regionaal Archief Alkmaar, Bergerweg 1, Alkmaar
Data: donderdagen 9 en 16 november (twee bijeenkomsten)
Tijd: 10.00 tot 12.00 uur
Kosten: € 5,00 (twee bijeenkomsten) 
Aanmelden: via het aanmeldformulier of bel met (072) 850 82 00

Cursussen Lezen van Oud Schrift

Teksten van voor 1700 zijn nauwelijks te begrijpen vanwege het gebruikte schrift. Onderzoekt u archieven uit die periode dan is het verstandig om een cursus lezen van oud schrift te volgen. Hierdoor bent u in staat de complexe schriften goed te transcriberen en uw archiefonderzoek verder te verrijken.

Oud schrift voor beginners 

Na een algemene inleiding in de ontwikkeling van het schrift en de specifieke problemen van oud schrift, leert u originele teksten uit het archief lezen en begrijpen. De teksten dateren overwegend uit de periode 1550-1700. Aan iedere les is huiswerk verbonden.

Locatie: Regionaal Archief Alkmaar, Bergerweg 1, Alkmaar
Data: dinsdagen om de week vanaf 31 oktober  
Tijd: 14.30 - 16.30 uur
Kosten:  € 80,- p.p. voor 10 lessen*
Aanmelden: via het aanmeldformulier of bel met (072) 850 82 00

Oud schrift voor gevorderden

In deze cursus wordt de bestaande kennis van het oude schrift verdiept. Aan iedere les is huiswerk verbonden. Na het volgen van deze cursus bent u in staat om vrijwel alle voorkomende teksten uit de periode 1500-1700 te lezen. Om deze cursus te kunnen volgen, moet u beschikken over voldoende basisvaardigheid. 

Locatie: Regionaal Archief Alkmaar, Bergerweg 1, Alkmaar
Data: dinsdagen om de week vanaf 24 oktober 
Tijd: 14.30 - 16.45 uur
Kosten:  € 80,- p.p. voor 10 lessen*
Aanmelden: via het aanmeldformulier of bel met (072) 850 82 00

*tijdens de eerste les hoort u hoe de betaling kan worden gedaan.

Rondleidingen

Op aanvraag worden voor groepen rondleidingen gegeven. Het programma bestaat uit een introductie over het Archief, waarna u wordt rondgeleid in de studiezaal, de exporuimte en het nieuwe archiefdepot. In het normaal niet voor bezoekers toegankelijke depot bezoekt u onder andere de ‘schatkamer’ met de oudste en meest bijzondere archiefstukken. Ook tonen we materiaal uit de woonplaats of het interessegebied van de groep. Voorafgaand aan de rondleiding geven we een korte introductie over ons werk, onze collecties en hoe u hierin zoekt. De standaardrondleiding duurt 1,5 uur. In verband met het goed kunnen zien van originele stukken houden we een groepsgrootte van maximaal 15 personen aan. Bij groepen vanaf 16 personen zetten we twee rondleiders in. De Kosten zijn: € 45,- voor één groep, € 90,- voor twee groepen.

Voor vragen, neem contact via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel met (072) 850 82 00.

Lezingen Alkmaar Historisch Café

Het Regionaal Archief, Bibliotheek Kennemerwaard, Historische Vereniging Alkmaar, Stedelijk Museum Alkmaar, de afdeling Monumenten en Archeologie van de gemeente Alkmaar en de Stichting Vrienden van de Grote Kerk verzorgen gezamenlijk een lezingen- en activiteitencyclus onder de naam 'Het Alkmaars Historisch Café'. De onderwerpen van de lezingen zijn veelzijdig, maar hebben altijd iets te maken met de geschiedenis van de regio.

In de tweede helft van 2017 zijn de volgende lezingen gepland: 

Dinsdag 19 september: lezing over 'Maria Tesselschade Roemers Visscher (1594-1649), een onwaerdeerlycke vrouwe' door Berthe Stevenhaagen (centrale bibliotheek Alkmaar, 20.00 uur)

Donderdag 26 oktober: lezing over 'De kloosterbeweging van de late middeleeuwen in West-Friesland' door Christiaan Schrickx (centrale bibliotheek Alkmaar, 20.00 uur)

Dinsdag 28 november: lezing 'De stamhouder. De oorlogsgeschiedenis van een welgestelde Nederlands-Duits-Baltische familie in de twintigste eeuw' door Alexander Münninghof (prinsenzaal stadhuis Alkmaar, 20.00 uur) 

Kaarten zijn verkrijgbaar in voorverkoop en op de avond zelf bij bibliotheek Alkmaar Centrum, Gasthuisstraat 2. Voor meer informatie bekijk hier de flyer (pdf) van het historisch café Alkmaar. 

 

test