Cursussen

Wij verzorgen ieder jaar cursussen en workshops om u te helpen bij uw archiefonderzoek. Hieronder leest u meer over onze activiteiten in februari t/m juni 2018. 

Introductiemiddag Archief

Wat kunt u doen bij het Regionaal Archief Alkmaar? Hoe moet u te werk gaan om materiaal te vinden over uw voorouders of de plek waar u woont? De antwoorden op dit soort vragen krijgt u te horen tijdens de introductiemiddag archief. U leert wat het Regionaal Archief Alkmaar doet en hoe u gebruik kunt maken van de archieven en collecties die het Archief bewaart.

Locatie: Regionaal Archief Alkmaar, Bergerweg 1, Alkmaar
Data: Woensdag 7 februari, 7 maart, 4 april, 9 mei en 7 juni
Tijd: 14.30 tot 16.30 uur
Kosten: gratis 

Workshop op zoek naar uw familiegeschiedenis

Wilt u meer weten over de geschiedenis van uw familie? Dan is deze workshop iets voor u. U raakt vertrouwd met de basisbronnen voor genealogisch onderzoek en tevens leert u hoe u de verzamelde informatie kunt verwerken. De workshop bestaat uit twee bijeenkomsten.

Locatie: Regionaal Archief Alkmaar, Bergerweg 1, Alkmaar
Data: Donderdag 15 en 22 maart (twee bijeenkomsten)
Tijd: 14.30 tot 17.00 uur
Kosten: € 5,00 (twee bijeenkomsten) 

Workshop op zoek naar de geschiedenis van huizen, winkels en bedrijven

Wilt u weten waar uw voorouders woonden of bent u op zoek naar de geschiedenis van uw huis? Tijdens de workshop wordt u vertrouwd gemaakt met de bronnen voor het onderzoek naar de historie van gebouwen en hun bewoners en leert u hoe u uw onderzoek moet opzetten, onder meer met behulp van de Kadaster Archiefviewer. De workshop bestaat uit twee bijeenkomsten.  

Locatie: Regionaal Archief Alkmaar, Bergerweg 1, Alkmaar
Data: Donderdag 17 en 24 mei (twee bijeenkomsten)
Tijd: 14.30 tot 17.00 uur
Kosten: € 5,00 (twee bijeenkomsten) 

Workshop op zoek naar testamenten, boedelinventarissen en koopakten

Notariële en oud-rechterlijke archieven bevatten een schat aan informatie over personen en gebeurtenissen in het verleden. Voor genealogen zijn deze archieven ware goudmijnen. Tijdens de workshop wordt u vertrouwd gemaakt met deze archieven. De workshop wordt twee keer gegeven.

Locatie: Regionaal Archief Alkmaar, Bergerweg 1, Alkmaar
Data: Donderdag 8 maart, donderdag 19 april
Tijd: 14.30 tot 17.00 uur
Kosten: € 2,00 

Cursussen Lezen van Oud Schrift

Bij archiefonderzoek kan het lezen van het oude schrift lastig zijn. Deze cursussen helpen u daarbij. In groepsverband lezen we teksten uit de periode voor 1800. Aan iedere les is huiswerk verbonden. Na afloop van de beginnerscursus bent u in staat om de meest voorkomende handschriften uit de 16e tot en met de 18e eeuw te lezen. Vervolgens kunt u uw kennis en vaardigheden tijdens de cursus voor gevorderden verder verdiepen. Beide cursussen omvatten tien lessen en worden gegeven vanaf oktober. Bent u geïnteresseerd ? U kunt contact opnemen per e-mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of per telefoon op [072] 850 82 00.

Rondleidingen

Op aanvraag worden voor groepen rondleidingen gegeven. Het programma bestaat uit een introductie over het Archief, waarna u wordt rondgeleid in de studiezaal, de exporuimte en het archiefdepot. In het normaal niet voor bezoekers toegankelijke depot bezoekt u onder andere de ‘schatkamer’ met de oudste en meest bijzondere archiefstukken. Ook tonen we materiaal uit de woonplaats of het interessegebied van de groep. Voorafgaand aan de rondleiding geven we een korte introductie over ons werk, onze collecties en hoe u hierin zoekt. De standaardrondleiding duurt 1,5 uur. 

Voor vragen, neem contact via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel met (072) 850 82 00.

Lezingen Alkmaar Historisch Café

Het Regionaal Archief, Bibliotheek Kennemerwaard, Historische Vereniging Alkmaar, Stedelijk Museum Alkmaar, de afdeling Monumenten en Archeologie van de gemeente Alkmaar en de Stichting Vrienden van de Grote Kerk verzorgen gezamenlijk een lezingen- en activiteitencyclus onder de naam 'Het Alkmaars Historisch Café'. De onderwerpen van de lezingen zijn veelzijdig, maar hebben altijd iets te maken met de geschiedenis van de regio.

Lezing over de werken van Ruijsdael en Saenredam met als onderwerp de Grote Kerk in Alkmaar door Christi M. Klinkert
Naar aanleiding van de komende tentoonstelling in het Stedelijk Museum Alkmaar spreekt Christi M. Klinkert over de meesterwerken van Ruijsdael en Saenredam met als onderwerp de Alkmaarse Grote Kerk. 
Datum: Dinsdag 27 februari
Aanvang: 20.00 uur
Locatie: Grote Kerk

Lezing over Jan van Brederode door Frits van Oostrom
Frits van Oostrom brengt de middeleeuwen tot leven in deze lezing over het boeiende leven van ridder Jan van Brederode. Dit naar aanleiding van zijn nieuwe boek ‘Nobel streven’.
Datum: Donderdag 15 maart
Aanvang: 20.00 uur
Locatie: Stadhuis Alkmaar (Prinsenzaal)

Lezing over de bouwgeschiedenis van de Grote Kerk door Karel Emmens
Lezing van een van de hoofdauteurs van het in 2018 te verschijnen jubileumboek over de bouwgeschiedenis van de Grote Kerk.
Datum: Donderdag 26 april
Aanvang: 20.00 uur
Locatie: Grote Kerk

Lezing over de zeventiende-eeuwse windmolentechnologie in Alkmaar en op het Schermereiland door Herman Kaptein
In Alkmaar en ook op het Schermereiland vond in de zeventiende eeuw een technische revolutie plaats. Windmolens kregen een industriële toepassing. Herman Kaptein vertelt hierover aan de hand van zijn pas verschenen boek ‘Nijverheid op windkracht’.
Datum: Dinsdag 22 mei
Aanvang: 20.00 uur
Locatie: Bibliotheek Kennemerwaard, locatie Alkmaar Centrum

De toegangsprijs van de lezingen is € 7,50. Voor leden en vrienden van de organisaties die samenwerken in het Historisch Café geldt een korting van € 2,50 bij de lezing van Herman Kaptein. Kaarten zijn verkrijgbaar in voorverkoop en op de avond zelf bij bibliotheek Alkmaar Centrum, Gasthuisstraat 2.

 

 

test