Cursussen

Wij verzorgen ieder jaar cursussen en workshops om u te helpen bij uw archiefonderzoek. Hieronder leest u meer over onze activiteiten. 

Voorouderspreekuur

Bent u geïnteresseerd in uw voorouders? Wilt u ontdekken waar ze vandaan kwamen? Maar weet u niet goed hoe u moet beginnen of is uw onderzoek vastgelopen? Kom dan naar het gratis voorouderspreekuur! De afdeling Noord-Holland Noord van de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) en het Regionaal Archief helpen u graag met uw stamboomonderzoek.

Op vrijdag 23 februari tussen 13.00 uur en 16.30 uur, bent u bij het Regionaal Archief van harte welkom voor het voorouderspreekuur. Vrijwilligers van de NGV helpen u op weg met uw onderzoek. Zij geven voorlichting en tips over de aanpak van stamboomonderzoek en demonstreren enkele programma's waarin u de informatie over uw voorouders kunt opslaan. Bovendien leert u hoe u genealogische gegevens in de studiezaal van het Regionaal Archief kunt opzoeken en verwerken. Een specialist in voorouderonderzoek in Duitsland is aanwezig.

Probeer vóór uw komst zoveel mogelijk feiten te verzamelen over uw ouders en grootouders (indien mogelijk ook de overgrootouders), zoals geboortedata, geboorteplaatsen en trouwdata. Kijk hiervoor eens in oude trouwboekjes.

Locatie: Regionaal Archief Alkmaar, Bergerweg 1, Alkmaar
Wanneer: vrijdag 23 februari 
Tijd: 13.00 tot 16.30 uur

Kosten: gratis

Aanmelden: niet nodig.

“Hee, wat zien ik?!” - Workshop fotoherkenning 

Tijdens deze laagdrempelige workshop gaan we aan de hand van een serie afwisselende, sprankelende en aansprekende voorbeelden, enigszins “ingewikkelde” foto’s bekijken uit de collectie van het Regionaal Archief Alkmaar. Veel interessante kijkvragen zullen aan bod komen. Hoe kunnen we bepalen waar de foto’s zijn gemaakt? En wanneer, waarom en waarvoor?

Wilde de fotograaf ons misschien iets bijzonders laten zien? Zien we dat nu nog steeds? Wat zien we nu eigenlijk precies? Kan een foto mislukt zijn? En wat toont zo’n historische plaat ons nog allemaal meer? Samen gaan we proberen antwoord te geven op deze vragen. U wordt aan de hand genomen door onze beeldconservator die u van harte uitnodigt mee te denken, een beetje te filosoferen en vooral mee te praten.

Datum: bij voldoende vraag worden de data nader bepaald.

Kennismaking familieonderzoek 

Hoe kunt u beginnen met het doen van familieonderzoek en welke bronnen gebruikt u daarvoor? Waar kunt u die bronnen vinden en welke websites zijn handig voor uw onderzoek? In ongeveer een uur krijgt u informatie en tips die u helpen als u wilt beginnen met het uitpluizen van uw stamboom, of als u daar net mee bent begonnen. Als kers op de taart krijgt u na de uitleg met de groep een korte rondleiding door onze depots, die normaal niet toegankelijk zijn voor publiek.

Locatie: Regionaal Archief Alkmaar, Bergerweg 1, Alkmaar
Wanneer: donderdag 25 januari (VOL), 14 maart of 16 mei
Tijd: 14:30-16:00 uur
Kosten: gratis

Aanmelden: per mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch via (072) 850 82 00

Cursus lezen van oud schrift voor beginners 

Als u bezig bent met archiefonderzoek of interesse heeft in historische teksten, merkt u al snel dat het lezen van het oude schrift lastig kan zijn. De handschriften én de taal verschillen behoorlijk van wat wij gewend zijn. Deze beginnerscursus Oud Schrift helpt u op weg met het ontcijferen van die oude handschriften en geeft u handvatten voor het begrijpen van de historische teksten.

U maakt kennis met verschillende handschriften en soorten teksten, van de late middeleeuwen tot circa 1800. Zo neemt u ook gelijk een kijkje in de geschiedenis. We lezen en bespreken de teksten samen in de acht lessen, maar u gaat er ook thuis mee aan de slag. Zo legt u een basis die u kunt gebruiken wanneer u zelf aan de slag wilt met historische teksten.

Locatie: Regionaal Archief Alkmaar, Bergerweg 1, Alkmaar
Wanneer: de cursus bestaat uit 8 lessen, die worden in 2024 gegeven op woensdagmiddag 14 februari, 28 februari, 13 maart, 27 maart, 10 april, 24 april, 8 mei en 22 mei
Tijd: 14.30-16.30
Kosten per cursus: € 90,- p.p.


Aanmelden: per mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch via (072) 850 82 00

Cursus lezen van oud schrift voor gevorderden 

Tijdens de cursus Oud Schrift voor gevorderden doet u, aan de hand van teksten uit de 16de tot de 18de eeuw, nog meer ervaring op met het lezen van historische handschriften. Er wordt ook ruim aandacht besteed aan de analyse van de verschillende documenttypen die we lezen. Wat is de context van een document? Wat betekent de datum die erop staat? Welke muntsoorten en numerieke systemen werden er gebruikt? U krijgt voor iedere les teksten mee om thuis te 'transcriberen'. In de les lezen en bespreken we die teksten.

Deze cursus is bedoeld voor degenen die de beginnerscursus hebben gevolgd en voor mensen die al enige ervaring hebben met het lezen van oude handschriften. Wie nog geen of weinig ervaring heeft met het lezen van oude handschriften, wordt geadviseerd eerst de beginnerscursus oud-schrift te volgen.

Datum: bij voldoende vraag worden de data nader bepaald. 
Kosten per cursus: € 90,- p.p.

Aanmelden: per mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch via (072) 850 82 00

Puzzeltocht voor gezinnen "ontrafel de geheimen van het archief!" 

Help, er zijn belangrijke documenten kwijt! Ze vormen een belangrijke schakel in het verhaal van het Beleg van Alkmaar, maar ze zijn onvindbaar… Het archief is opzoek naar echte speurneuzen ze terug te brengen. Deze puzzeltocht, ontworpen voor gezinnen, leidt door de depots die normaal gesproken verboden terrein zijn en leert over de ins en outs van het archief en het Beleg van Alkmaar. Jullie krijgen een uur de tijd om de stukken zo snel mogelijk terug te vinden.
Help jij met het terugvinden van de documenten?
De puzzeltocht is geschikt voor kinderen van acht tot veertien jaar. Er is ook een versie voor volwassenen beschikbaar. 

Locatie: Regionaal Archief Alkmaar, Bergerweg 1, Alkmaar
Er zijn momenteel geen puzzeltochten ingepland. Indien u meer wilt weten, kunt u mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., of bellen naar (072) 850 8200.

Rondleiding 450 jaar Ontzet 

In 2023 was het 450 jaar geleden dat Alkmaar een belegering door Spaanse troepen wist te weerstaan. Om dat te vieren bood het Regionaal Archief rondleidingen aan door de depots die gewoonlijk voor het publiek gesloten blijven, langs unieke topstukken die samen het verhaal vertellen van het Beleg en Ontzet van Alkmaar in 1573. Bij dit kijkje achter de schermen zijn onder meer de beroemde polsstokbriefjes met de noodkreet van de omsingelde Alkmaarders te zien, én een reconstructie van de polsstok waarin de briefjes de stad uit werden gesmokkeld.

De rondleiding kan op aanvraag worden gevolgd. 

Met vragen, kunt u contact opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel met (072) 850 82 00.
Kosten: €45,00 per rondleider (max. 15 deelnemers per rondleider). Historische Verenigingen gratis.

Rondleidingen

Op aanvraag worden voor groepen rondleidingen gegeven. Het programma bestaat uit een introductie over het Archief, waarna u wordt rondgeleid in de studiezaal, de exporuimte en het archiefdepot. In het normaal niet voor bezoekers toegankelijke depot bezoekt u onder andere de ‘schatkamer’ met de oudste en meest bijzondere archiefstukken. Ook tonen we materiaal uit de woonplaats of het interessegebied van de groep. Voorafgaand aan de rondleiding geven we een korte introductie over ons werk, onze collecties en hoe u hierin zoekt. De standaardrondleiding duurt 1,5 uur. 

Met vragen, kunt u contact opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel met (072) 850 82 00.
Kosten: €45,00 per rondleider (max. 15 deelnemers per rondleider). Historische Verenigingen gratis. 


Lezingen Alkmaars Historisch Café

Het Regionaal Archief, Bibliotheek Kennemerwaard, Historische Vereniging Alkmaar, Stedelijk Museum Alkmaar en de afdeling Monumenten en Archeologie van de gemeente Alkmaar verzorgen gezamenlijk een lezingen- en activiteitencyclus onder de naam 'Het Alkmaars Historisch Café'. De onderwerpen van de lezingen zijn veelzijdig, maar hebben altijd iets te maken met de geschiedenis van de regio.

Kijk in onze agenda voor een actueel overzicht van de lezingen.

Prijs:  €7,50 per lezing 

Kaarten zijn vanaf 4 tot 5 weken voor een lezing te verkrijgen via de klantenservice in de vestigingen van Bibliotheek Kennemerwaard, via Bibliotheekkennemerwaard.nl of telefonisch via (072) 515 66 44. Om teleurstelling te voorkomen,  raden wij u aan om uw ticket van te voren te bestellen. Er kan enkel met pin of online worden betaald.

 

 

 

test