Immigranten van toen

Op de website 'Immigranten van toen' zet het Regionaal Archief Alkmaar immigranten uit het verleden op de kaart, letterlijk en figuurlijk.

Namen en verhalen

In de archieven van het Regionaal Archief gaan de namen en verhalen van talloze van zulke historische immigranten schuil: mensen die vaak naar de regio kwamen op zoek naar een beter bestaan, naar werk of meer vrijheid. Ze kwamen vooral uit Europa – uit Duitsland en Scandinavië bijvoorbeeld, en uit Schotland en Frankrijk – maar soms ook van verder weg. Deze immigranten van toen zijn de voorouders van inwoners van nu; hun belevenissen doen soms erg denken aan die van immigranten van nu.

Prent met Duitse immigranten  Horloge door David Carré  Doopinschrijving Bengalen

Website

Met hulp van vrijwilligers en andere onderzoekers speurt het Regionaal Archief in de archieven naar die historische immigranten uit het werkgebied, van Texel tot en met Castricum. De website Immigranten van toen toont de resultaten van dat onderzoek. Waar kwamen de immigranten vandaan? Wat waren hun verhalen? De website bevat een kaart waarop de herkomst van de immigranten te zien is, een tijdlijn, informatie over de verschillende groepen historische immigranten in de regio en verhalen over de lotgevallen van individuele immigranten.

Screenshot homepage  Tijdlijn en kaart

Regio

Immigranten van toen is begonnen met het zoeken naar immigranten in Alkmaar in de zeventiende en achttiende eeuw, maar kijkt nu ook naar de rest van het werkgebied van het Regionaal Archief: de gemeenten Texel, Den Helder, Hollands Kroon, Schagen, Langedijk en Heerhugowaard (straks samen Dijk en Waard), Bergen, Heiloo en Castricum, en natuurlijk de andere plaatsen die bij de gemeente Alkmaar horen. Uiteindelijk is het bovendien de bedoeling het onderzoek uit te breiden naar immigranten in de negentiende en twintigste eeuw.

Vrijwilligers

De immigranten en hun verhalen opdiepen uit de archieven kan alleen met de hulp van vrijwilligers. Wil je meezoeken naar de immigranten van toen, bijvoorbeeld in jouw woonplaats of een andere plaats in de regio? Lees dan meer over het project en meld je aan. Samen halen we zo een schat aan nieuwe gegevens en verhalen boven water!

test