De queer geschiedenis van Nederland is er een van strijd, emancipatie en voortdurende wettelijke veranderingen. Waar homoseksualiteit in de middeleeuwen en vroegmoderne tijd nog streng werd veroordeeld—soms zelfs met de doodstraf—begon in de 19e eeuw langzaam een verandering zichtbaar te worden. Hoewel homoseksualiteit nog steeds strafbaar was, groeide de maatschappelijke acceptatie gestaag. Tijdens de Duitse bezetting laaide de onderdrukking van homoseksuelen opnieuw op, maar na de oorlog ontstond een emancipatiebeweging. In 1946 werd het COC opgericht, een van de oudste LHBTIQ+-organisaties ter wereld. Vanaf de jaren tachtig nam de zichtbaarheid van queer personen toe, mede door de opkomst van pride-evenementen en het activisme rondom de aids/hiv-crisis. Dit zorgde voor groeiende acceptatie en bewustwording in de samenleving. Een mijlpaal volgde in 2001, toen Nederland als eerste land ter wereld het huwelijk opende voor koppels van hetzelfde geslacht. Sinds dat moment wordt Nederland gezien als een vooruitstrevend land op het gebied van LHBTQ+-rechten. Toch blijft er werk aan de winkel; acceptatie en inclusie zijn geen vanzelfsprekendheden en vragen om voortdurende aandacht en inzet.
Archiefstukken uitgelicht
Zoals je hierboven kunt lezen is de queer geschiedenis van Nederland veelzijdig. Ook in de regio Alkmaar bestaan verschillende verhalen die te maken hebben met de queer geschiedenis van de omgeving. In een speciaal document (pdf download, 18 mb), samengesteld door Anne Lautenschütz, worden queer archiefstukken uitgelicht die te vinden zijn bij het Regionaal Archief Alkmaar. De verhalen variëren van de ‘misdaden van Willem Adriaan Boon’ in 1811, Roze Zaterdag in 1991 tot aan boeken in het archief die queer als (deel) onderwerp hebben.
Blogs
Op onze website zijn verschillende blogs te vinden die te maken hebben met de queer geschiedenis van regio Alkmaar:
- Anthonia Frederica Bossert en Nelly Carels. De 'echte parels' van het vrouwenkiesrecht
- Ruim 40 jaar COC in Alkmaar
- Kinderarts Cornelia Catharina de Lange (1871-1950)
- Alemondus Sjouwels / Marijtje van Hove. Een vrouw in manskleren op het schavot
- 'Sodomie in Alkmaarder Hout’ – Willem Kleeff, Dirk Demmer, Jan Bilderbeecq, Johannes van Helmond
Zoekwijzer
Wil je meer te weten komen over hoe je onderzoek doet naar queer archieven en extra voorbeelden vinden van queer archief bij het Regionaal Archief Alkmaar? Bekijk dan ook de zoekwijzer.
Vragen, opmerkingen en/of aanvullingen
Neem hiervoor contact op met het Regionaal Archief Alkmaar via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 072 850 82 00