Inloggen

Sluiten

Veelgestelde vragen

- Waarom en wanneer moet ik inloggen op jullie site?

Als u archiefstukken wilt aanvragen heeft u een account nodig voor onze website. Hier kunt u dit account aanmaken. Dit account geeft een u eigen profiel (dat naar wens in te vullen is) en laat u selecties van uw favoriete beelden uit de beeldbank opslaan. Als u inlogt op onze website heeft u ook toegang tot ons prikbord (forum).

- Heeft het Regionaal Archief Alkmaar interesse in mijn collectie of (oude) foto's?

Het kan inderdaad zijn dat u spullen heeft die in onze collectie passen. Wij hebben naast archieven van gemeenten ook veel archieven van particulieren zoals bedrijven, verenigingen en families. Hier kunt u meer lezen over schenken of in bewaring geven aan het Regionaal Archief Alkmaar.

- Heeft u een bouwtekening van mijn huis?

Dat hangt van verschillende factoren af: hoe oud is uw huis? In welke plaats woont u? Heeft uw huis een monumentale status? Neem contact met ons op als u meer wilt weten. 

- Hoe moet ik beginnen met stamboomonderzoek?

Beginnen aan een onderzoek naar uw familiegeschiedenis kan overweldigend lijken maar als u het goed aanpakt heeft u snel de informatie die u nodig heeft. Bekijk onze speciale pagina over genealogisch onderzoek.

- Is het archief gratis te doorzoeken?

Ja, u kunt gratis bij ons binnenlopen en onderzoek doen. Het Regionaal Archief Alkmaar is een openbare instelling. Voor sommige diensten van het Archief wordt wel een vergoeding gevraagd. Bekijk hier onze tarievenlijst.

- Wat moet/mag ik meenemen als ik jullie studiezaal bezoek?

Als u originele archiefstukken en bibliotheekwerken aanvraagt om in te zien, dan vragen wij u zich eenmalig te legitimeren en te registreren. U krijgt dan van ons een persoonlijke bezoekerspas. Neem hiervoor een geldig legitimatiebewijs mee. In de studiezaal mag u verder geen jassen, tassen en etenswaren meenemen. Er zijn wel gratis kluisjes beschikbaar. Er zijn genoeg aansluitingen om een laptop aan te sluiten op het internet (gratis beschikbaar). Lees hier onze verdere huisregels.

- Moet ik een afspraak maken als ik jullie studiezaal wil bezoeken?

U hoeft geen afspraak te maken om bij ons onderzoek te komen doen. Let wel op de openingstijden.

- Krijg ik hulp als ik onderzoek kom doen?

In principe moet u uw eigen onderzoek doen maar medewerkers van de studiezaal zullen altijd uw vragen proberen te beantwoorden of u in de goede richting wijzen.

- Welke genealogische bronnen zijn beschikbaar?

De genealogische bronnen worden momenteel gedigitaliseerd en verder ontsloten. Op dit moment zijn de volgende digitale bestanden beschikbaar: bevolkingsregister, burgerlijke stand en doop-, trouw- en begraafboeken (dtb). Bekijk hier een totaaloverzicht van alle genealogische bronnen (pdf) bij het Regionaal Archief Alkmaar. Dit overzicht bevat ook een opgave van de manier waarop de bronnen geraadpleegd kunnen worden (digitaal, microfiche, fotokopie of alleen origineel).

- Kan ik alles uit het archief ook thuis op de computer vinden?

Nee, want niet alle bronnen zijn gedigitaliseerd. Bij de verschillende collecties kunt u meer informatie vinden over wat wel en niet gedigitaliseerd is.

- Kan ik ook boeken bij jullie lenen?

Het bibliotheekmateriaal kan worden geraadpleegd in de studiezaal. Boeken die niet ouder zijn dan 50 jaar worden uitgeleend. De uitleentermijn is 3 weken. Naslagwerken, tijdschriften, documentatie, genealogie├źn, scripties en bijzondere werken worden niet uitgeleend.

- Ik zoek een krant, hoe werkt dat?

Het Regionaal Archief Alkmaar heeft een groot aantal kranten uit de regio over de periode 1843-1955 gedigitaliseerd. Originelen kunt u ook raadplegen, kijk hier voor meer informatie.

- Ik moet voor school een scriptie schrijven. Kan ik bij jullie informatie vinden?

Het Regionaal Archief Alkmaar is een uitstekende plek om informatie te vergaren voor een scriptie. Dat kun je doen door naar onze studiezaal te komen of door deze pagina speciaal voor leerlingen en scholieren te lezen.