Inloggen

Sluiten

Langedijk

Gemeentekaart Zuid-Scharwoude. Kupyer 1865Geschiedenis

De dorpen Broek op Langedijk (kaart), Noord-(kaart) en Zuid-Scharwoude en Oudkarspel die nu onder de gemeente Langedijk vallen, kregen in 1415 gezamenlijk stadsrechten van graaf Willen IV. Het rechthuis kwam in Oudkarspel te staan. Na de Franse tijd waren de plaatsen allen afzonderlijke gemeenten tot de Duitse bezetter in 1941 besloot de dorpen weer samen te voegen tot één gemeente: gemeente Langedijk. Een korte beschrijving van de geschiedenis van Langedijk vindt u hier (pdf).

Archieven

In het Regionaal Archief Alkmaar is veel materiaal aanwezig over de Langedijk. Het Regionaal Archief Alkmaar is de officiële archiefbewaarplaats van deze gemeente. Oudere archieven van het gemeentebestuur en de daarmee verbonden organen, commissies en dergelijke worden in ons depot bewaard.
Naast gemeentelijke archieven bewaart het Regionaal Archief Alkmaar onder andere ook rechterlijke- en notariële, kerkelijke, fabrieks-, stichtings- en verenigingsarchieven. In het archievenoverzicht vindt u de toegangen tot de archieven van en uit Langedijk.

Genealogie

De genealogische bronnen uit Langedijk (kernen Noord- en Zuid-Scharwoude, Broek op Langedijk en Oudkarspel) worden in het Regionaal Archief bewaard. Een aantal bronnen is rechtstreeks toegankelijk en op naam doorzoekbaar op onze website. Welke bronnen digitaal doorzoekbaar zijn en welke in kopievorm in de studiezaal staan opgesteld, ziet u in het overzicht (pdf).

Bibliotheek

Behalve archieven, bewaart het Regionaal Archief een uitgebreide verzameling boeken, kranten en tijdschriften met daarin veel materiaal over Langedijk. Via onze bibliotheekcatalogus kunt u zien welke publicaties er over de gemeente aanwezig zijn.

Historische vereniging

In het Regthuis van Oudkarspel is Stichting Langedijker Verleden (sinds 1987) gevestigd. Het heeft als doelstelling de geschiedenis van Langedijk te onderzoeken en deze toegankelijk te maken voor een ieder die daarin geïnteresseerd is. De stichting richt jaarlijks een thematentoonstelling in en verzorgt de uitgave van het tijdschrift Otterplaten (voorheen Van Otterplaat van Groenveldsweid). 

Langedijk in oude films

Langedijk in beeld

  • Oorlogsmonument gedenksteen